Tedarik zinciri yönetimi ve bir uygulama
Supply chain management and an application
  1. Tez No: 148186
  2. Yazar: HACER YUMURTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Entegrasyon, Bilgi Paylaşımı, Rekabet Avantajı, Supply Chain Management, Logistic Management, Integration, Information Sharing, Competitive Advantage XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde,Tedarik Zinciri Yönetimi özellikle pazarlama ve üretim yönetimi literatüründe ilgi odağı haline gelmiştir. Bilgi paylaşımı ve zincir entegrasyonu, belirsizliğin yaratacağı riskleri minimize edecektir. Tedarik Zinciri Yönetimi'nin benimsenmesi ile tedarikçiler, üretici firmalar, müşteriler ve diğer sistemler arasında bağlantı kurularak etkin bir yapı elde edilir. Çalışmanın birinci bölümünde, Tedarik Zinciri konusunda daha önceden yapılmış akademik çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Literatürde, Tedarik Zinciri Yönetimi 'nde önemli bir unsur olan tedarikçi seçimi çok ölçütlü bir karar problemi olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, Tedarik Zinciri Yönetimi'nin önemli kavramları ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümün sonunda genellikle örnek gösterilen bazı uygulamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Migros Türk AŞ. mülakat verileri sunulmuştur. Firmanın Tedarik Zinciri için yaptığı çalışmalar ve sağladığı avantajlar hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışma, Tedarik Zinciri Yönetimi ile elde edilen avantajların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada Türkiye'nin perakendecilik sektörünün önde gelen firmalarından olan ve Tedarik Zinciri 'ni verimli bir şekilde yönetmeyi hedefleyen Migros Türk AŞ. uygulama yeri olarak seçilmiştir. Mülakat şeklinde gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçlarına göre, Migros Türk AŞ.'nin tedarikçileriyle bilgi paylaşımına yönelik çalışmaları firmaya rekabet avantajı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, Supply Chain Management has received considerable attention from Marketing and Operation Management scholars specifically. Information sharing and supply chain integration will minimize the risks caused by uncertainty. Supply Chain Management provides effective structure in the network of between suppliers, manufacturers, customers and other systems. In the first part, Supply Chain literature introduced. In this part, supplier selection an important function of suplly chain management is a multi-criteria problem. Second part of this study focused on Supply Chain Management concepts. In addition to, at the end of second part, some important practises has been referenced. In the third part, data of interview represented. This study aims to evaluate the advantages of applying a supply chain management. In the study, Migros Turk AS. one of the leader firms in retailing sector was choosen for application. Migros Turk AS. aims to manage the supply chain efficiently. In respect of interview results, Migros Turk A.S. has competition advantages of sharing information with suppliers.