Osmanlı hakimiyetinde Karai Cemaati
Karaite Society in Ottoman reign
- Tez No: 148484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karaite, Khazar, Jew, Crimea
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmanın birinci bölümünde genel hatlarıyla Karai mezhebi ele alınmıştır. Karailiğin doğuşu, yayıldığı coğrafyalar ve Karai mezhebinin inanç esasları incelenerek diğer Yahudilerle aralarındaki farklılıklar anlatılmıştır. Hazarları konu alan ikinci bölümde ise Hazarların menşeine, siyasi tarihine ve dini hayatma değinilerek Yahudiliği kabul ediş hadisesi, Karailer ile bağlantısı kısaca ele alınmıştır. Son bölümümüzde Karai cemaatinin Osmanlı ülkesi içerisindeki durumu bir tarih sımrlandırmasına gidilmeksizin genel çerçeve içerisinde ortaya koyulmuştur. Osmanlı Devleti'nde Karailerin yaşadığı bölgeler, Karai nüfusu, cemaatin yönetimi, Karailerin devlet yasanımda, sosyal ve ekonomik hayattaki yeri incelenmiştir. Karai cemaati, Osmanlı Yahudileri içerisinde hem mezhebi özellikleri hem de etnik kökeni itibariyle ayrılıklar göstermektedir. Bu sebeple ilgi çekici ve araştırılmaya değer bir konudur. Anahtar Kelime: Karai, Hazar, Yahudi, Kırım.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of the research, Karaite Cult has been observed. Birth of Karaite cult, the geography it has spread over and the principles of Karaite beliefs were examined and their differences with Jews have been explained. The second chapter concerning the Khazars mentions the origins of Khazars, their political history and their religious life and briefly takes into account their story of becoming Jew and their connection to Karaites. In the last chapter the position of Karaite community within the Ottoman country has been outlined without any chronological order. The regions where Karaites lived in the Ottoman State, Karaite population, the management of the populace and their position in the state, social and economic life. Karaite community has differences among Ottoman Jews both with their cult characteristics and with their ethnic roots. Therefore it is an issue tha deserves inspection.