Atatürk Dönemi Türkiye-Afganistan münasebetleri ve Afganistan'ın modernleşme çabaları
Relations between Turkey and Afghanistan during the Ataturk Period and Afganistan's attempts of modernisation
- Tez No: 148491
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Atatürk, Türkiye-Afganistan Münâsebetleri, Modernleşme, Afghanistan, Atatürk, Relations between Turkey and Afghanistan, Modernisation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE - AFGANİSTAN MÜNÂSEBETLERİ VE AFGANİSTAN'IN MODERNLEŞME ÇABALARI Farid Ahamad MUSA Süleyman Demirel Üniversitesi, İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 115 Sayfa, Temmuz 2004 Danışman: Doç. Dr. İsmail Hakkı GÖKSOY Bu tezin amacı, Atatürk dönemi Türkiye ve Afganistan'ın birbiriyle olan yakın münâsebetleri ve Türkiye'nin Afganistan'ın modernleşmesi için yaptığı çalışmalar ve yardımlarını belirlemektir. Ayrıca, Türkiye'nin Afganistan'a ne kadar önem verdiğini ve Afganistan'ın da Türkiye'yi neden kendine model seçtiğini vurgulamaktır. Bu çalışmanın hazırlanmasında, başta Ankara' daki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Cumhuriyet Arşivindeki birinci el kaynaklar olmak üzere konuyla ilgili çeşitli kitaplar, dergiler, makaleler ve Internet siteleri de kullanılmıştır. Çalışmanın Giriş kısmında, Afganistan' m kısa tarihçesi, bulunduğu coğrafi konumu ve önemi ele alındıktan sonra Türkiye ile olan ilk münâsebetleri hatırlatılmıştır. Birinci Bölümde, Gazi Mustafa Kemal ve Afganistan Kralı Amanullah Han dönemindeki münâsebetler çerçevesinde ikili anlaşmalar, Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı askeri, eğitim ve sağlık alanlarındaki yardımları ele alınmıştır. Bu arada Amanullah Han'ın Türkiye'yi ziyareti, Atatürk'ten etkilenmesi, benzeri reformları Afganistan'da da uygulamaya koyması ve Amanullah Han'ın başarısızlığı ve tahtan indirilişi gibi konular işlenmiştir. ikinci Bölümde ise, Afganistan Kralı Nadir Şah dönemindeki Türkiye - Afganistan münâsebetlerine yer verilmiştir. Nadir Şahın tahta çıkışı, öldürülmesi ve onun Atatürk'le olan münâsebetleri ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde, Nadir Şah'ın oğlu Zahir Han'ın Afganistan Şah'ı olması, onun Atatürk'le olan ilişkileri ve uluslar arası platformda Türkiye- Afganistan ilişkileri incelenmiştir. Kısacası, Atatürk'ün ölümüne kadar Türkiye-Afganistan münâsebetlerinin önemi, boyutu ve çeşitli özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin Sonuç kısmında ise tezde ele alman konuların kısa bir özeti yapılmış ve önemli gelişmeler vurgulanarak Türkiye ve Afganistan'ın ilk dönemden günümüze kadarki genel münâsebetleri ve bunların seyri zikredilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RELATIONS BETWEEN TURKEY AND AFGHANISTAN DURING THE ATATÜRK PERIOD AND AFGANISTAN'S ATTEMPTS OF MODERNISATION Farid Ahamad Musa Süleyman Demirel University, Department of Islamic History and Arts MA Thesis, 115 pages, July 2004 Supervising: Doç. Dr. Ismail Hakkı GÖKSOY The aim of this thesis is to study the extent and aspects of the relations between Turkey and Afghanistan during the Atatürk period and Turkey's assistance for the modernisation of Afghanistan. It is also tried to find out that how much importance Turkey gave Afghanistan and why Afghanistan choiced Turkey as a model country. In the preparation of the thesis, as the primary sources, the archival documents in the Prime Minister Archives of the Republic of Turkey in Ankara were consulted, while as the secondary sources concerning with the subject books, articles in different journals and some internet web sites were used. In the Introduction of the thesis, which is made as the First Chapter, we firstly dealt with the historical development of Afghanistan and her geographical situation and importance, and then the first relations between the two countries were traced. The Second Chapter is devoted to the relations between the periods of Gazi Mustafa Kemal and Gazi Amanullah Han. In this respect, we tried to examine the mutual agreements and Turkey's military, educational and health asistance to Afghanistan. Moreover, Amanullah Han's visit to Turkey, Ataturk's influences upon him and his introduction of similar reforms in Afghanistan, and then his incapability in reforms and his disposal from the Afghan throne were dealt with. In the Third Chapter, we tried to investigate the relations between the periods of Atatürk and Nadir Shah. Especially, Nadir Shah's ascending of Afghan throne, his relations with Atatürk and his death by a plot were explained. In the Fourth Chapter, the ascending of Zahir Shah, his relations with Turkey and the characteristics of Turkish- Afghan relations in the international platform were investigated. In the Conclusion Part, the main subjects dealt with in the thesis were summarised and important developments were emphasized. In short, the importance, extent and some aspects of the relations between Turkey and Afghanistan during the Atatürk era were studied. Finally, some remarks were made on the general atmosphere of the latter relations between Turkey and Afghanistan.