Türkiye'de uygulanan teşvik tedbirleri ve Isparta örneği
Applied public incentives in Turkey: Isparta case
- Tez No: 148505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. LEVENT AYTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Devlet Teşvikleri, imalat Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmeler, Üniversite-Sanayi İşbirliği, Small & Medium Enterprises, Public Incentives, Manufacturing Companies, University-Industry Cooperation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, İsparta'da imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin devlet teşvikleri konusunda bilgi düzeyinin ölçülmesi, bilgi eksikliğinin ve kaynağının tespit edilmesi, yıllar itibariyle ve sektörel bazda yararlanılan teşviklerin belirlenmesi, üniversite işbirliği kapsamında üniversiteden beklentilerin araştırılmasıdır. Hedefe dönük olarak, Ar-Ge faaliyetleri, ihracat potansiyelleri, işlevsel yapılan, finansal sorunları ve üretim bilgileri de irdelenmiştir. Anket formuyla toplanan veriler, SPSS programı yardımıyla tasnif ve analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda görülmüştür ki, İsparta'da imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBÎ'lerin yeni yatıran yapma yerine olağan durumlarını muhafaza etme eğilimleri vardır. Söz konusu işletmeler arasında, devlet desteklerinden Ar-Ge yardımı alan işletme yoktur. KOBÎ teşviklerinden yararlanan firma sayısı, oransal olarak çok düşüktür. Ayrıca, yatırım teşvikleri kullanan firmaların sayısı, işlemelerin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the level of knowledge of Small and Medium Enterprises located in İsparta about public incentives. One of our goal is to determine the source of ignorance if any, public incentives usage, its sectoral distribution up to now, the level of university-industry cooperation, research and development activities. Export potential, functional structures, financial and productional problems are searched in this respect. In this study, a survey method is used. Data has been analyzed by SPSS. We have seen that, the Small and Medium Enterprises located in İsparta have tendencies to keep their ordinary situations, there is not any R&D related public incentives usage, and SME incentives have been taken by a few companies. Moreover, the proportion of the investment incentives usage has been related positively to the size of the companies.