Modernleşme olgusunun toplumsal olarak içselleştirilmesi (Kayseri örneği)
Internalization of the modernization process in Turkish society (The Case of Kayseri)
- Tez No: 148504
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme Süreci, Modern Toplum, Modern İnsan, Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme, Kentli, Modernization process, modern society, modern ivdividual, social structure, social change, cityfolk
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
IV ÖZET MODERNLEŞME OLGUSUNUN TOPLUMSAL OLARAK İÇSELLEŞTİRİLMESİ (KAYSERİ ÖRNEĞİ) Şule Bilge ÖZKEÇECİ Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, IX+186 sayfa, Kasım 2004. Danışman: Doç. Dr. Hüseyin Bal Bu tezin amacı, Türkiye'nin modernleşme sürecinde Kayseri'de yaşanan değişmeleri ve toplumun modernleşmeyi ne ölçüde içselleştirdiğini incelemektir. Bu amaçla tarihsel süreç izlenerek, Cumhuriyet dönemi öncesinde Kayseri'de toplumsal yaşam ve günümüz Kayseri'sinde toplumsal, kültürel yapıda görülen değişmeler araştırılmıştır. Tarihi süreç, belgeler, o dönemi yaşayan ve hâlâ hayatta olan kişiler, kaynak eserler çerçevesinde; güncel bilgiler ise, anket, gözlem, mülakat, istatistikler, resmi kurumların raporları vs. ile temellendirilmiştir. Kuramların ve yaklaşımların sınırlılıklarını aşmak amacıyla araştırmanın kuramsal çerçevesi, temelde her zaman var olmuş sisteme vurgu yapan bir anlayışla ancak yenilikleri yadsımadan ve anlamacı bir sosyolojik bakış açısı benimsenerek eklektik olarak oluşturulmuştur. Bu kuramlar doğrultusunda araştırmada bir temel denence, on alt denence sınanmıştır. Kayseri il merkezinde yapılan bu araştırmanın bulgularına göre; Kayseri'de modernleşme gelişme ile eşdeğer bir kavram olarak algılanmakta ve benimsenmektedir. Araştırmaya katılanlar,“modern toplum”u veya“modern insan”ı; yaşanan, gerçek olgulardan çok sorunsuz, istenen, özlenen ideal tipler olarak tanımlamaktadır. Uzun bir tarihsel geçmişe sahip olan Kayseri için kentli olmak yeni bir olgu olarak değerlendirilmemektedir. Bununla birlikte kent fiziksel olarak gelişmiş ve modernleşmişken, sosyal, kültürel, entellektüel açıdan yeterince aktif değildir. Gösterişçi tüketimin yaygın olduğu ve çekirdek aile yapısmm hakim olduğu toplumsal yapı da aile ve akrabalık ilişkileri güçlüdür. Kentte geleneksel adetler ve kültürel değerler belli ölçüde devam etse de, mekansal yapı ve eski mahalle temelli toplum yapısmm değişmesiyle, eski yapının kuşatıcı, denetleyici değer sistemi büyük ölçüde etkisini yitirmiştir. Türkiye'nin toplumsal sorunlarına ilgi duymakla birlikte, -ekonomik, ticari alan ve toplumsal yardımlaşma dışmda- Kayseri'de yaşayanlar sivil toplum kuruluşları ile toplumsal güç oluşturma konusunda isteksizdir. Çalışmanın bağımsız değişkenleri olan yaş, cinsiyet, meslek, öğrenim ve gelir durumuna göre farklılaşan toplumsal yapıda, modernleşme sürecini değerlendirme ve yeniliklere bakış açısında anlamlı farklılıklar yoktur. Kayseri'de tüm toplumsal gruplar, genelde, geleneksel-modern toplum ayrımlaşmasının ötesinde, kendi toplumsal değerlerini ve kültürünü koruyarak ilerlemek, gelişmelere ayak uydurmak taraftandır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT INTERNALIZATION OF THE MODERNIZATION PROCESS IN TURKISH SOCIETY (THE CASE OF KAYSERİ) Şule Bilge ÖZKEÇECİ Süleyman Demirel University - Institute of Social Sciences Department of Sociology - MA Thesis 196 pages - November 2004 Supervising: Assoc Prof. Dr. Hüseyin Bal The aim of this thesis study is to investigate the social changes lived in Kayseri, in the process of modernization of Turkey and to study the level of internalization to modernization of society. For this aim, the historical process was followed, present social life and cultural structure were determined in Kayseri, compared with before establishment of the Republic and available changes were exposed. The search for historical process has been based on the documents, the people that have witnessed that period, the resources, the current information, questionnaires, observations, interviews, statistics and official institution reports. The theoretical context of this study has been based on an eclectical aspect by using a system method in order to cope with the limitations of theories. Beside this, some innovations have also been kept and a concept that emphasizes the current system sociological point of view have been adopted. la this research, on basic and ten inferior hypotesis were tested in the direction of sociolical theories. According to the findings of this study, which conducted in downtown of Kayseri city center, Kayseri has a specific social structure and this structure regards the modernization as the equivalent of development. The“modern society”or“modern individual”notions are identified as desired ideal human types, rather than the current facts. It is not a new phenomenon to be a cityfolk for Kayseri, because it has a thorough historical past. The city is physically developed, however, it is not so active in social, cultural and intellectual areas. The conspicuous consumption and the nuclear family structure is so widespread and the relationships in the families and among the relatives are very strong. Some traditional and cultural values still remains, however, the surrounding and controller value system of the former structure has lost its effectiveness after the changes seen in living places and district based social structure. As a new value system could not be achieved and replaced because of the lack in education, some opportunistic, unfaithful and unreliable relations can be seen in daily life. The people are reluctant to develop some non - governmental organizations, although they show an interest in the general social problems of Turkey. There was no statistically significant difference between the independent variables such as age, gender, occupation and income status by means of the evaluation of modernization process and the point of view to the innovations. As a result, the social groups and layers in Kayseri want to develop while keeping the specific social and cultural values, rather than making a distinct discrimination between the traditional and modern social structures.