Afganistan kökenli Hazarlar'ın din anlayışı
The religious understanding of the Hazaras of Afganistan
  1. Tez No: 148506
  2. Yazar: ABDULLAH HASSAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ SOYYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Hazara, Caferilik, Şiilik, Din Anlayışı, Afghanistan, Hazara, Ja'farite, Shiism, Understanding Of Religion
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET AFGANİSTAN KÖKENLİ HAZARALAR'IN DİN ANLAYIŞI Abdullah HASSAN Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 214 sayfa, Temmuz 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Yılmaz SOYYER Bu çalışma, Afganistan kökenli Hazaralar'ın din anlayışını incelemektedir. Hazaralar Afganistan'da yaşayan diğer etnik gruplara nazaran kapalı bir toplumsal hayat yaşamaktadırlar. Bunun sebebi de onların Caferi mezhebine mensup olmalarıdır. Bu yüzden Hazaralar'ın bir çoğunun etnik MmHğinin yerine mezhep kimliğini kullanarak kendilerini tanıtmaları, dinin ve mezhebin önemini ifade etmektedir. Bu araştırmada Hazaralar'ın dinî tutum ve davranışlanmn boyutları, Hazara toplumunda meydana gelen değişim sonucunda Hazaralar'ın dinî inanç, ibadet, sosyal hayat ve dünya görüşlerinde farklılaşma olup olmadığı ve farklılaşmanın ne düzeyde meydana geldiği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Yukarıda sıralanan bu hususların belirlenmesi için konu ile ilgili anket formu kuUanılmıştrr. Hazaralar'ın din anlayışının oluşmasına etki eden faktörler ve onların dinî inanç, sosyal hayat ve dünya görüşlerinin tespiti için, anket formundan elde edilen bulgular doğrultusunda çeşitli analizler yapılmıştır. Araştırma giriş, Afganistan'a genel bir bakış, Hazaralar' da dinî ve toplumsal yapı ve araştırmanın bulguları ve yorumlan başlıkları altoda toplanmıştır. Çahşmamızm ana konusunu oluşturan dördüncü bölümde anketten elde edilen sonuçlar doğrultusunda Hazaralar'ın din anlayışı ve bu anlayışa etki eden faktörler üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise araştırmanın bulguları doğrultusunda elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Sonuç itibariyle Hazaralar'ın din anlayışının oluşmasına etki eden faktörlerin cinsiyet, yaş vb. olgusal durumlara göre farklılaştığı ve toplumda meydana gelen sosyal değişimlerin onların din anlayışlarım etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE RELIGIOUS UNDERSTANDING OF THE HAZARAS OF AFGHANISTAN Abdullah HASSAN Süleyman Demirel University, Institute of Social Sciences Department of Philosophy and Religious of Sciences Master Thesis, 214 Pages, July 2004 Supervising Professor: Yrd. Doç. Dr. A. Yılmaz SOYYER This study examines the religious understanding of the Hazaras of Afghanistan. The Hazaras, compared to other ethnic groups of Afghanistan, have had an isolated social life. The reason for this is their belonging to the Ja'fari sect of Islam. The identification of the Hazaras with their religious rather than ethnic identity shows the importance of religion and religious sect. This study will try to manifest the dimensions of the Hazaras' religious attitude and behaviours; also it will look whether the changes in the Hazara society have resulted in changes, and if so to what degree these changes have been, in the Hazaras' religious belief, worship, social life, and worldview. Survey sheets have been used in order to test the subjects mentioned above. Some analyses have been based on the findings obtained from the survey sheets to identify the Hazaras' social life and worldview and the factors influencing the formation of their religious understanding. The study consists of some parts under the titles of introduction, background information on Afghanistan, the religious and social structure of the Hazaras, and the findings and analyses of the survey. The fourth part of our study, which forms the main body of the study, in accordance with the findings of the survey, has focused on the Hazaras' religious understanding and the factors influencing this understanding. The conclusion part contains some results obtained throguh the findings of the survey. In conclusion, it is seen that the factors influencing the Hazaras' religious understanding undergo changes according to the gender, age, etc.; and the changes in the society have influenced the Hazaras' religious understanding.