Ulusal ve Uluslararası muhasebe standartlarına göre konsolidasyon ve bir uygulama
Consolidation according to national and international accounting standards and an application
- Tez No: 148523
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL BEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablolar, Uluslararası Muhasebe Standartları, Consolidation, Consolidated Financial Statements, International Accounting Standards
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET ULUSAL VE ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KONSOLİDASYON VE BİR UYGULAMA BelmaAK Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 100 Sayfa, Ağustos 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail BEKÇİ Bu tezin amacı, finansal tabloların konsolidasyonunun gerekliliğini vurgulamak, ülkemizde ve dünyada konsolidasyon uygulamalarında kullanılan dört ana standardı tanıtmak ve karşılaştırmaktır. Çalışmamızda ele alman bu dört standart: SPK Tebliği, Seri:XI No:21“Sermaye Piyasasmda Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”; Türkiye Muhasebe Standardı, TMS-5“Konsolide Finansal Tablolar”; Uluslararası Muhasebe Standardı, UMS-27“Konsolide Finansal Tablolar ve Bağlı Şirket Yatmmlanmn Muhasebeleştirilmesi”ve Avrupa BirliğTnin konsolidasyonla ilgili 7. Yönergesidir. Çalışmada, bu dört standart ayrı ayrı incelenerek, benzerlik ve farklılıkları irdelenmiştir. Konsolidasyon kavramının özünde bir farklılık arz etmemekle birlikte, standartlar arasında küçük tanımsal ve teorik farklılıklar belirtilmiştir. Ancak, bu dört standarda bağlı olarak yapılan uygulama çalışmasında, konsolide finansal tabloların oluşturulmasında bir farklılık ortaya çıkmadığı gözlenmiştir. Uluslararası yatınmlann arttığı, şirket bMeşmelerinin yoğunlaştığı günümüzde, muhasebe uygulamalarında tek düzen sağlanması hem uygulayıcılar açısından, hem de finansal tablo kullanıcıları açısından çok önemlidir. Artık konsolide finansal tabloların hazırlanmasında, dünyada tek bir standarda doğru gidilmesi gerektiği anlaşılmıştır. 2005 yılı itibariyle, Avrupa Birliği sınırları içerisinde olan, borsaya kayıtlı şirketlerin, konsolide finansal tablolarını uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlaması zorunluluğu getirilmiştir. Bu uygulamanın dünya çapmda yaygınlaşması ve ülkemizde de uluslararası standartlara uyulması, muhasebe ve finans alanında büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSOLIDATION ACCORDING TO NATIONAL AND INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS AND AN APPLICATION BelmaAK Süleyman Demirel University, Department of Business Administration, Master Thesis, 100 Pages, August 2004 Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Ismail BEKÇİ The aim of this thesis is to demonstrate the necessity of consolidated financial statements and to indicate four main standards that are used in Turkey and in the world related with consolidation applications. These four standards mentioned in this study are: Turkish Capital Markets Board SeriaLXI No:21,“Communique On Principles Regarding Consolidated Financial Statements and Subsidiaries In The Capital Markets”, Turkish Accounting Standards-5“Consolidated Financial Statements”, International Accounting Standards-27“Consolidated Financial Statements and Accounting for Investments in Subsidiaries”and European Union Directives No:7. In this study, these four standards are analysed one by one and their similarities and differences are discussed. Among the standards, minor differences in definitions and theory, which are not different about the consolidation concept, are explained. But, in the application part, it is noted that; there is no difference in the preparation and results of the consolidated financial statements according to these four standards. Today, international investments and mergers are increased. So, it's very important to have common accounting standards, for financial statement users and applicators. In today's world, it is realized that, there is need for a common accounting standard about preparation of consolidated financial statements. By the year 2005, the European Union companies listed in the stock exchanges, will have to prepare consolidated financial statements in accordance with international accounting standards. Adaptation of international accounting standards in the world and in our country, will be beneficial for people concerned in accounting and finance.