Kamu yönetiminde toplam kalite yönetiminin benimsetilip, uygulanabilirliğinin artırılmasında halkla ilişkilerin rolü
The role of public relations in accepting total quality management in public relations and increasing its applicability
  1. Tez No: 148531
  2. Yazar: FATMA YÜCE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Toplam Kalite, Halkla İlişkiler, Reform, Kurum İçi İletişim, Management, Total Quality, Public Relations, Reform, Internal Institution Communication
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
IV ÖZET KAMU YÖNETİMİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN BENİMSETİLİP, UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARTIRILMASINDA HALKLA İLİŞKİLERİN ROLÜ Fatma YÜCE Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 162 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gül Bu tez, sanayi devriminin ürünleri olan ulus - devlet, ulusçuluk, modernite, bürokrasi ve fordist üretim tarzı gibi kurum, kavram ve yapıların sorgulanıp eleştirildiği günümüzde, kamu yönetiminin klasik Weberyen yapısının da değiştirilmesi gereği üzerine kurulmuştur. Tezin amacı, kamu yönetiminde klasik bürokratik anlayış yerine önerilen toplam kalite yönetiminin, halkla ilişkiler yoluyla benimsetilip uygulanabilirliğinin artırılıp artırılamayacağını sorgulamaktır. Bu genel amaç doğrultusunda, tez çalışmasında genel anlamda yönetimin tanımı ve tarihçesi aktarılmış; kamu yönetiminin bir disiplin olarak gelişimi, klasik ve yeni yönetim yaklaşımları, TKY'nin ortaya çıkışı ve klasik yönetim yaklaşımına getirdiği eleştiri ve katkılar incelenmiş ve TKY yaklaşımına karşı görüşler ele alınarak eleştirel bir irdelemesi yapılmıştır. Daha sonra halkla ilişkilerin tanımı, tarihçesi, hizmet kalitesinin geliştirilmesine nasıl katkı sağlayabileceği incelenmiş ve bu süreçte kurum içi iletişimin önemi üzerinde durulmuştur. Son bölümde, Türk Kamu Yönetiminin genel yapısı ve sorunları irdelenmiş; sorunlara Toplam Kalite Yönetimi çerçevesinde geliştirilebilecek çözümler değerlendirildikten sonra, TKY ve halkla ilişkilerin Türk kamu yönetimine uygulanabilirliği tartışılmış, karşılaşılan engeller ve Türk kamu yönetiminde TKY ve halkla ilişkiler uygulamalarından örneklere yer verilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen bulgular, bilgi-iletişim devriminin teknolojik ve ekonomik yapısını oturtmuş, sosyo-kültürel açıdan gelişmiş ülkelerde uygulanan yönetim süreç ve modellerinden birisi olan ve ağırlıklı olarak işletmeler için geliştirilen TKY modelinin, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin kamu kurumlarında uygulanabilirliği konusunda sıkıntılar olduğuna işaret etmektedir. Eğer Türk kamu yönetiminin yeniden yapılanma sürecinde TKY modeli uygulanacaksa, ancak halkla ilişkiler stratej ileriyle desteklendiği taktirde başarılı olması mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF PUBLIC RELATIONS IN ACCEPTING TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN PUBLIC RELATIONS AND INCREASING ITS APPLICABILITY Fatma YÜCE Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences, Department of Public administration Master Degree Thesis, 1 62 pages, September 2004 Supervisor: Assistant Professor Dr. Hüseyin Gül The aim of this thesis is to demonstrate that in our day, when institutions, concepts and structures, such as nation, state, nationalism, modernity, bureaucracy and the Fordist mode of production, which are products of the industrial revolution, are questioned and criticised, the classical Weberian structure of public adminstration should be changed and in its place, the Total Quality Management that is recommended will be accepted by way of public relations and its applicability will be increased. To this end, the definition of management in its general sense and its history are studied, and the adoption of public adminstration as a discipline, new management approaches, the emergence of Total Quality Management and the innovations it brings to the classical approach of management are examined, and opinions about Total Quality Management are considered. After that, a definition and history of public adminstration and how it has made a contribution to the development of service quality are studied and the importance of intra-institution communication is emphasised. In the last part, the general structure of Turkish Public adminstration and its problems are analysed, and after solutions to those problems that can be put forward within the framework of Total Quality Management are evaluated, attention is given to the applicability of Total Quality Management and public relations to Turkish public adminstration, to the obstacles that are met, and finally to examples of applications of Total Quality Management and public relations in Turkish Public adminstration. The findings of this study may be summarised as follows. Total Quality Management is one oi' the processes and models that are applied in the countries that have established the economic structure of the information-communication revolution and are socio-culturally developed. Even though differing opinions exist about the applicability in the public institutions of this management model that has been developed for enterprises, it is possible to apply Total Quality Management that is supported by public relations strategies in public administration.