Resmin tamamlanma aşamasında karar momenti
Decision of completion of a painting
  1. Tez No: 148593
  2. Yazar: ŞÜKRİYE SUNA TÜFEKÇİBAŞI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERHAT KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, süreç, tamamlanma. vı, Painting, process, completion. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Resmin“tamamlanışı”ya da“karar am”üzerine bir anlık düşünme bile, kolaylıkla gösterecektir ki, resim sanatı kendi tarihi içinde değişik aşamalardan geçtikçe, yeni akımlar ortaya çıktıkça, yeni anlayışlar ve teknikler geliştirdikçe bu kavramların anlamı da aynı estetiğin“çirkin”ve“güzel”kategorilerinde olduğu gibi ciddi bir şekilde değişmiştir. Sanatçılarla toplumsal gelişmeler ve egemen kültürel eğilimler arasındaki etkileşimler hesaba katılırsa,“karar am”sorununa en uygun yaklaşım, resmin özgül tarihi içindeki belirli aşamaları, özellikle kopma noktalarını, zamanın toplumsal, bilimsel ve fîlozofîk gelişmeleri bağlamında gözden geçirmek olmaktadır. Özellikle böyle kısıtlı bir çalışma içinde, resim tarihindeki sayısız ressamın değerlendMlmesinin imkansızlığım göz önünde tutarak, Paul Cezzanne, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh gibi sonraki sanatçı kuşaklan üzerinde derin etkiler bırakmış ve herkes tarafından resim tarihinin kilometre taşlan olarak addedilen sanatçılar üzerinde yoğunlaşmayı uygun gördüm. Onların yaklaşımlanm ve çalışmalanmn ayırdedici özelliklerini incelemeye ve“resmin tamamlanışı”konusunda“ucu açık”sonuçlara varmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Even a moment of reflection on the concept of“completion”or“decision moment”in painting will easily demonstrate that, as the art of painting has passed through different stages in its history, as new schools have emerged, as new understandings, and consequently new techniques have been developed, the content of these concepts has changed dramatically as well, just like the basic aesthetic categories of“beauty”and“ugliness”. If the interactions between artists and sociological developments and dominant cultural tendencies are taken into consideration, the most proper way to approach the problem of“decision moment”is; to analyze certain stages, especially breaking points in distinct history of painting, in the context of the sociological, scientific and philosophic developments of their time. Bearing in mind the impossibility of an examination of vast amount of painters in history, especially in such a short study, I considered appropriate to concentrate on the works of painters who had very profound influence on later generations of artists and unanimously regarded as the milestones in the history of painting, such as; Cezanne, Gauguin and Van Gogh. I tried to analyze their approaches and distinctive characteristics of their works in order to reach open-ended conclusions on the concept of“completion of a painting”.