Sığacık (Seferihisar-İzmir) bölgesi ağ kafeslerde yapılan balık yetiştiriciliğinin sucul ortama olan etkilerinin araştırılması
Investigation on impacts of coastal cage aquaculture to aquatic environment in Sığacık (Seferihisar-İzmir) region
- Tez No: 149497
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR SUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Denizel akuakültür, çevresel etki, su-sediment kalitesi, marine aquaculture, environmental impact, water-sediment quauty
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
n ÖZET SIĞACIK (SEFERİHİSAR-İZMİR) BÖLGESİ AĞ KAFESLERDE YAPILAN BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SUCUL ORTAMA OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ORÇUN Ender Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Uğur SUNLU Temmuz 2004, 66 sayfa Denizel ağ kafeslerde yapılan akuakültürün çevreye etkisi Sığacık Körfezi'nde su kalitesi çalışmaları yapılarak değerlendirildi. Denizel akuakültür bölgede yapılan en önemli aktivitelerin başında gelmektedir. Hünkar Ltd. Ştd.'ne ait balık çiftliği Sığacık Körfezi'nde yer almaktadır. Bu çalışmada balık çiftliğinde su sütunu ve sediment kalitesi değişimi incelenmiştir. Bu amaçla, besleyici tuzlar (inorganik amonyum, nitrat, nitrit, silikat, fosfat), magnezyum, kalsiyum, pH, çözünmüş oksijen, tuzluluk, organik madde, partikül organik karbon, klorofil-a, sedimentte organik karbon, fitoplanktonun kalitatif ve kantitatif değerlendirilmesi, zooplankton türleri çiftliğinin çevresel izlenmesinde basit ve iyi indikatör parametreler olarak belirlenip, aylık olarak incelenmiştir. Bunun yanında etkili çiftlik yönetimi ve sürdürülebilir akuakültür için bu parametreler son derece önemlidir. Araştırma sonucunda bölgede su kalitesi kriteri ile anlamlı ama tehlikeli olmayan boyutlarda bir kirlilik gözlenmiştir. En belirgin kirlilik sediment örneklerinin karbon içeriğinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT INVESTIGATION ON IMPACTS OF COASTAL CAGE AQUACULTURE TO AQUATIC ENVIRONMENT IN SI?ACIK (SEFERİHTSAR-İZMİR) REGION ORÇUN Ender MSc in Environmental Science Supervisor : Assoc. Prof. Uğur SUNLU July 2004, 66 pages The impacts of marine cage aquaculture on the environment were evaluated by studying the water quality of Sığacık Bay. Marine aquaculture is one of the most important activities carried out in this area. A fish farm that belongs to Hünkar Company is located in this area.. This study was conducted to examine the variation in water column of fish farm and sediment quality. Therefore, nutrient (inorganic ammonium, nitrate, nitrite, silicate, phosphate), magnesium, calcium, pH, dissolved oxygen, salinity, organic material, particulate organic carbon, chlorophyll-a, organic carbon in sediment, evaluation of quantitative, quality of phytoplankton and zooplankton species analysed and determined montly and proved to be a simple and better indicator for monitoring in the fish farm environment. These parameters are important for effective farm management and sustainable aquaculture. With a water quality criteria, a significant but not dangerous pollution level was observed in the area., with the carbon contents of sediment samples being the most significant pollution.