İzmir koşullarında aspir ve kanola yetiştiriciliğinde zeolit uygulamalarının bitki gelişimi ve verim üzerine etkisi
The effect of zeolite on the growth and productivity of rapeseed and sufflower plants on İzmir condition
- Tez No: 149498
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNNUR KOÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aspir, Carthamus tinctorius, Kanola, Brassica napus, Zeolit, Klinoptilolit, Biyokütle Enerjisi, Biyomotorin, Sufflower, Carthamus tinctorius, Rapeseed, Brassica nqpus, Zeolite, Clinoptilotit, Biomass Energy, Bio-Diesel
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET İZMİR KOŞULLARINDA ASPİR VE KANOLA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ZEOLİT UYGULAMALARININ BİTKİ GELİŞİMİ VE VERİM ÜZERİNE ETKİSİ AĞI GÜNERHAN, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi:Doç.Dr.Günnur KOÇAR 27.08.2004, 62 Sayfa 2003-2004 yıllarında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü deneme tarlasında yürütülen bu çalışmada aspir ve kanola bitkileri biyokütle enerjisi kapsamında ele alınmış; yazlık (Marinka)-kışhk (Bristol) kanola ve aspir (5- 154) bitkileri yetiştiriciliğinde zeolit uygulamalarının bitki gelişimi ve verim üzerine etkisi araştırılmıştır. İlk deneme yılında aspir ve kanola tohumlarının ekiminde 50 kg/da ve 100 kg/da zeolit dozları uygulanmıştır. İkinci deneme yılında ise zeolit dozları 1 m hacimde bulunan toprak miktarı esas alınarak; %1, %5 ve %10 olacak biçimde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; her iki deneme yılında da zeolit uygulamalarının aspir ve kanola bilMlerinin gelişimi ve verimleri üzerine etkisi istatistiksel anlamda önemsiz bulunmuştur. Aspir tohumlarının çimlenme oram üzerine zeolit uygulamalarının etlrisinin olumlu olduğu saptanmış ve bu açıdan en yüksek değerin tohum ekiminden 10 gün sonra %10'luk zeolit uygulaması ile elde edildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF ZEOLITE ON THE GROWTH AND PRODUCTIVITY OF RAPESEED AND SUFFLOWER PLANTS ON IZMIR CONDITION AGI GUNERHAN, Sibel MSc in Environmental Sciences Supervisor: Assc.Prof.Dr.Gunnur KOCAR August 2004, 62 pages In this study, conducted in the research fields of Ege University Solar Energy Institute, sufflower and rapeseed plants were taken due to their biomass energy potentials. The effect of zeolite on the growth and productivity of summer (Marmfcz)-winter (Bristol) rapeseed and sufflower plants (5-154) were investigated. In the first year of the research doses of 50 kg and 100 kg of zeolite were applied during the planting of the sufflower and rapeseed seeds. In the second year doses of 1%, 5% and 10% were applied based on the mass of soil found in 1 m3. The effect of zeolite on the growth and productivity of the sufflower and rapeseed were statistically ignorable based on the findings of both research years. It was found that the zeolite applications had a positive effect on the germination ratio of the sufflower seeds. The highest ratio was obtained when a dose of 10% was applied 10 days after the planting of the seed.