Organik biber yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, kükürt ve feldspat uygulamalarının verim ve kalite özelliklerine etkisi
Farmyard manure, sulphur and feldspat practices on the yield and properties of organic pepper
  1. Tez No: 149496
  2. Yazar: MURAT ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ANAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Dolmalık Biber, Feldspat, Kükürt, Çiftlik Gübresi, Kalite, Bitki Besin Elementleri
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET ORGANİK BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÇİFTLİK GÜBRESİ, KÜKÜRT VE FELDSPAT UYGULAMALARININ VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÇİÇEKLİ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Dilek ANAÇ Ağustos 2004, 87 sayfa Organik yetiştiricilik üzerine yapılan bu çalışmanın amacı, dolmalık biber Kandil çeşidinde çiftlik gübresi ( ÇG ), kükürt ( S ) ve potasyum ( K ) kaynağı olarak feldspat ( F ) kullanılmasının verim ve bazı kalite özelliklerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma 2001 ve 2002 yıllarında, biri ön çalışma olmak üzere 2 yıl süre ile E.Ü.Z.F. Uygulama Çiftliğinde biber- bakla- biber münavebesi şeklinde 3 uygulamalı ( ÇG+S+F ), 5 tekrarlı ve tesadüf bloktan deneme desenine göre yürütülmüştür. Burada denemenin 2. yıl sonuçlan verilmiştir. Önemli bazı sonuçlar, ( ÇG+S ) uygulamasının toplam verimi arttırdığını, ( ÇG+S+F )' m ise içindeki K nedeni ile erkenci verimi etkilediğini göstermiştir. Yaprak bitki besin elementleri referans değerlere göre yeterli düzeyde bulunmuştur. Yaprak K içeriği ile meyvenin Vitamin C ve toplam suda erir kuru madde içerikleri arasında olumlu ve önemli ilişkiler saptanmıştır. Toprağa ilave edilen S' ün pH' yi düşürdüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FARMYARD MANURE» SULPHUR AND FELDSPATS PRACTICES ON THE YIELD AND QUALITY PROPERTIES OF ORGANIC PEPPER ÇİÇEKLİ, Marat Master of Science Thesis, Soil Department Supervisor : Prof. Dr. : Dilek ANAÇ August 2004, 87 pages The objective of the study was to examine the effect of farmyard manure ( FYM ), sulphur ( S ) and potassium ( K ) rich feldispats ( F ) on the yield and on the quality parameters of stuff pepper ev. Kandil. The experiment was conducted in the fields of the Ege University Farm for 2 years in 2001 and 2002 and the later is evaluated as the primary trial. Pepper- broad bean-pepper crop sequence was followed with three treatments ( FYM, S and F ) and 5 replications designed in randomized blocks. According to the obtained results, FYM and S increased the total yield. The addition of F rich in K as FYM+S+F treatment enhanced the early harvest. Leaf nutrients were found in agreement with the cited threshold values and positive significant correlations were determined between the leaf K and Vitamin C and total soluble solids. The sulphur added to the soil decreased the pH. Key words : Organic Agriculture, Stuff Pepper, Feldspat, Sulphur, Farmyard Manure, Quality, Nutrient Elements