Bornova deresinde taşkın pik debileri için su yüzeyi profilleri
Water surface profiles for maximum flood discharges in Bornova creek
- Tez No: 149501
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİROL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su yüzeyi profili, açık kanal, kararlı akım, HEC-RAS, Water surface profile, open channel, steady flow, HEC-RAS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
V ÖZET BORNOVA DERESİNDE TAŞKIN PİK DEBİLERİ İÇİN SU YÜZEYİ PROFİLLERİ DANESHFARAZ, Rasoul Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Birol KAYA Haziran 2004, 268 sayfa Bornova Deresi'nde taşkın pik debisinin gelmesi durumunda oluşan su yüzeyi profillerinin belirlenebilmesi amacıyla gerekli kesitler genellikle arazide yerinde ölçüm yapılarak belirlenmiştir. Ölçümler su yapılarının ve gerekli kesitlerin geometrik özelliklerini içermektedir. Laka ve Kocaçay (Bornova) olmak üzere iki önemli koldan oluşan Bornova deresinin toplam havza alam 47 km2'dir. Dereler üzerinde köprüler, menfezler, sütler, su bentleri ve kavşaklar gibi yapılar bulunmaktadır. Taşkın pik debileri 6 saatlik yağış süresi, T=10 yıl ve T=25 yıl tekerrür süreleri ve CN=85, CN=97 akış katsayıları hesaplanmıştır. Taşkın pik debilerinin geçmesi durumunda kararlı akım hali hesaplar yapılmış ve su yüzeyi profilleri elde edilmiştir. Hesaplar HEC-RAS paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dereler üzerinde yeralan köprü, menfez, şüt, su bendi v.s. gibi yapıların ve diğer kesitlerin geometrik ve hidrolik özelliklerin yanı sıra menba ve mansap sınır koşullan da HEC-RAS paket programına girilerek akımlar modellenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, su yüzeyi profilleri, kesitlerdeki su seviyeleri, enerji yükseklikleri, hız yükseklikleri, kritik derinlikler, enerji çizgisi eğimleri, ıslak alanlar, Froude sayılan, taşan debiler v.s.VI gibi tüm kesitler ve su yapılan için hidrolik özellikler hesaplanmış, belli tekerrürlü taşkınların uzaklaştırılması için yetersiz kalan kesitler belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT WATER SURFACE PROFILES FOR MAXIMUM FLOOD DISCHARGES IN BORNOVA CREEK DANESHFARAZ, Rasoul MSc. in Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Birol KAYA June 2004, 268 pages For the purpose of determining water surface profiles as flood maximum discharge in Bornova Creek, the required cross-sections are generally evaluated with the measurements in situ. The measurements include the geometrical properties of water structures and required cross- sections. Bornova Creek is composed of two reaches named as Laka and Kocaçay (Bornova). The total basin area is 47 km2. There are structures like bridges, culverts, chuts, weir and junctions over the rivers. The maximum discharges of flood, 6 hours rain time period, T=10 year, T=25 year return period and CN=85, CN=97 curve numbers are calculated. Steady flow calculations are made for maximum flood discharges and water surface profiles are obtained. Calculations are made using HEC-RAS (Hydrologic Engineering Center - River Analysis System). The flows are modelled by entering the geometrical and hydraulic conditions of the structures like bridge, culvert, chut, weir etc. and other cross-sections over the rivers as well as boundary conditions of upstream and downstream to HEC-RAS programming. As a result of the calculations, hydraulic properties such as water surface profiles, water levels in the cross-sections, energy heads, velocity heads, critical depths, energy grade lines, wet areas, Froude numbers, flood discharges, etc. are calculated for all the cross-sections and waterstructures. The insufficient cross-sections for preventing definite flood are determined and suggestions are offered.