Kule tipi yapıların statik ve dinamik yapıları
Static and dynamic analysis of tower-like structures
- Tez No: 149500
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kule, Baca, Minare, Dinamik Analiz, Tower-like Structure, Chimney, Minaret, Dynamic Analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezde yerinde dökme betonarme kule tipi sistemlerin statik ve dinamik analiz yöntemleri araştırılmış, özel geometrik yapılarından ve içerdikleri malzeme türlerinden dolayı sahip oldukları tasarım kriterleri incelenmiştir. Kule tipi yapıların zati, deprem ve rüzgar yükleri etkisindeki davranışları araştırılmıştır. Bu yapıların dizaynlarını ve analizlerini içeren standartlardan ACI SOT'nin ve ülkemizde 1998 yılında yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği" nin dinamik analiz prosedürleri sunulmuştur. Ayrıca rüzgar analizi, DİN 1056 ve halen yürürlükte olan TS 498 standartları kapsamında incelenmiştir. Son olarak, farklı yüksekliğe sahip kule ömelderinin farklı deprem bölgesi ve zemin sınıfı duranlarında ayrı ayrı statik ve dinamik analizleri yapılmış ve sonuçlar karşılaştınlmıştır. Sayısal analizler SAP 2000 hazır programı ile yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise ülkemizde yapılacak bu tip yapılarla ilgili olarak dikkate alınması gereken hususlar ve tespit edilen öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within this frame work, static and dynamic analysis procedures of reinforced concrete tower-like structures, and also various design criteria due to their construction materials and extraordinary geometries are investigated. Responses of these systems under the action of dead, earthquake, and wind loads are examined. Dynamic analysis procedures of ACI 307 which is concerned with the design and analysis of tower-like structures and Turkish Earthquake Code which became valid after 1998 are studied. Also, in wind analysis DIN 1056 and TS 498 which is still in force are taken into consideration. In case of a good understanding about the responses of these buildings due to soil conditions and their heights, some examples of towers are modeled with SAP 2000 program and performed analysis results are presented in comparative graphics. Lastly, some advices are given about these types of buildings which will be built in our country.