Deri işlentisinde bazı esansiyel yağların fungisid olarak kullanım özelliklerin araştırılması
Studies on some essential oils using as fungicides during pickling and chrome tanning
  1. Tez No: 149523
  2. Yazar: ELİF ESER EKE BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER, PROF.DR. İSMAİL KARABOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather Engineering, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Wet Blue, Pikle, Uçucu yağ, Funguslar, Fungisid, Origano, Wet Blue, Pickle, Essential oils, Fungi, Fungicides, Origano
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET DERİ İŞLEMİŞİNDE BAZI ESANSİYEL YAĞLARIN FUNGİSİD OLARAK KULLANIM ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI EKE BAYRAMOĞLU, Elif Eser Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER Prof.Dr. İsmail KARABOZ Haziran 2004, 135 sayfa Bu çalışmada, Origanum minutiflorum (kekik), Laurus nobilis (deme), Foeniculum vulgare (rezene) ve Schinus molle (yalancı karabiber) uçucu yağlarının deri işlentileri sırasında gelişen funguslara karşı fungisid olarak kullamlabilirlikleri incelenmiştir. Çalışmada kontrol maksadıyla deri ağırlığı üzerinden %0.04 2-Tbiocyano- methylthiobenzotiazole (TCMTB) ve % 0.02 N-octyl-isothiazolinone (N- OITZ) içerikli ticari fungisidler de kullanılmıştır. Mikrobiyolojik testler sırasında deri endüstrisinde problem teşkil eden küf türlerinden Aspergillus niger, Altemaria alternata, Penicillium rubrum ve Triehoderma viride'nm bu uçucu yağlar ve fungisidler karşısındaki gelişimleri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda kekik uçucu yağının diğer uçucu yağlara nazaran daha kuvvetli bir antifungal etkiye sahip olduğu ve bu etkinin konsantrasyon arttıkça daha da fazlalaştığı gözlenmiştir. Yapılan tüm çalışmalar karşılaştırılınca, %2 oranında kekik uçucu yağı ile muamele gören derilerin bazı deney funguslanna karşı ticari fungisid içeren deri numunelerinden bile daha fazla dayanım kazandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT STUDIES ON SOME ESSENTIAL OILS USING AS FUNGICIDES DURING LEATHER PRODUCTION EKE BAYRAMOGLU, Elif Eser PhD in Leather Technology Supervisors: Prof. Dr. Gurbuz GÜLÜMSER Prof. Dr. Ismail KARABOZ 11 June 2004, 135 pages In this study the applicability of Origanum minutiflorum (origano), Laurus nobilis (laurel leaf), Foeniculum vulgare (fennel) and Schinus molle essential oils as fungicide versus fungus which grows on leather during pickling and tanning processes are studied. In order to control the study, 0.04% 2-Thiocyano-methyllhiobenzotiazole (TCMTB) and 0.02% N-octyl-isothiazolinone (N-OITZ) containing commercial fungicides are also used on pelt and shaved weight of leather. During the microbiologic tests the growth of mold species that cause problems in leather industry like Aspergillus niger, Altemaria alternata, Penicillium rubrum and Trichoderma viride are investigated over against these essential oils and fungicides. As a result of this study it was observed that the antifungal activity of origano essential oil is the strongest and the effect got stronger with increasing concentration rates. When all experiments done were compared, it was found mat the leathers treated with origano essential oil were even more resistant against test molds than commercial fungicide containing leather samples.