Alıç (Crataegus spp.) ve muşmula (Mespilus germanica L.) ile bazı armut çeşitleri (Pyrus communis L.) arasında aşı uyuşması üzerine araştırmalar
Researches on the graft compatibility of some pear varieties (Pyrus communis L.) on hawtorn (Crataegus spp.) and medlar (Mespilus germanica L.)
  1. Tez No: 149534
  2. Yazar: MERAL NECİBE KUTUCU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hawtorn (Crataegus spp.), Medlar (Mespilus germanica L), pear varieties (Pyrus communis L), graft compatibility, sap flow
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Deneme Bahçesi ve Laboratuarında alıç ve muşmula ile bazı armut çeşitleri, Akça, Ankara, Deveci, Santa Maria ve Williams arasında aşı uyuşma durumlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Denemede, alıç ve muşmula tohumlan çimlendirilmiştir. Alıç, muşmula ve yabani armut ile armut çeşitlerinin kalburlu boruları ölçülmüştür. Kombinasyonların aşılamadan 4 ve 16 ay sonra aşı yerlerinin gelişme durumu ve anatomik özellikleri incelenmiştir. Aşı kombinasyonlarının özsu akış hızı değerleri ölçülerek yaprak alan indeksi ve özsu akış hızı/yaprak alan indeksi bulunmuştur. Bu verilere göre, Akça armudu/ Alıç, Deveci armudu/ Alıç ve Deveci armudu/ Muşmula aşı kombinasyonlarının, uyuşmaz grupta, Ankara armudu/ Alıç, Santa Maria armudu/ Alıç, Ankara armudu/ Muşmula, Santa Maria armudu/ Muşmula ve Williams armudu/ Muşmula aşı kombinasyonlarının, uyuşan aşı kombinasyonunda yer aldığı görülmüştür. Anahtar sözcükten Alıç (Crataegus spp.), muşmula (Mespilus germanica L), Armut çeşitleri (Pyrus communis L.) aşı uyuşması, özsu akış hızı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in research plot and laboratories of the Department of Horticultures, Faculty of Agriculture Eagean University in order to determine the degree of graft compatibility of some pear varieties, Akça, Ankara, Deveci, Santa Maria and Williams with Hawtorn and Medlar rootstocks. In this research, seeds of hawtorn and medlar were germination. The sieve elements of hawtorn, medlar and pear varieties were calculated. Anatomic structure of combination areas of the budded plants were observed at different growth periods, e.g. 4 and 16 mounths after budding, In addition, sap flow of combinations were measured. On the other hand, sap flow of combinations, leaf area index and sap flow/ leaf area index was calculated. According to these properties, Akça pear/ Hawtorn, Deveci pear/ Hawtorn and Deveci pear/ Medlar combinations are accepted as incompatible, however, Ankara pear/ Hawtorn, Santa Maria pear/ Hawtorn, Ankara pear/ Medlar, Santa Maria pear/ Medlar and Williams pear/ Medlar combinations as compatible.