Modeling of titania production in an aerosol tube reactor
Fırın tipi tüp reaktörde TiO2 üretiminin modellenmesi
  1. Tez No: 149535
  2. Yazar: HURİYE BANU YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİFE HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TİO2 üretimi, moment model, genel dinamik denklemi, TİO2 production, moment model, general dynamic equation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZET FIRIN TİPİ TÜP REAKTÖRDE Ti02 ÜRETİMİNİN MODELLENMESİ YENER, H. Banu Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şerife Ş. Helvacı Nisan 2004, 207 sayfa Bu çalışmada, TİO2 tanelerinin TiCU'ün oksidasyomı ile fırın tipi tüp reaktörde üretimi izobarik ve izotermal olmayan koşullarda iki boyutlu olarak modellenmiştir. TİO2 üretimi, taneleri ve tanelerin içinde dağıldığı gaz fazını içermektedir. Gaz fazın iletim mekanizmaları Navier-Stokes, tane dinamiği ise genel dinamik denklemi ile tanımlanmıştır. Genel dinamik denklemi tane dağılımının ilk üç momentine çevrilmiş ve model denklemler DIVPAG altprogramı (Fortran, IMSL 1990) kullanılarak eşanlı olarak çözülmüştür. Gaz akımının giriş sıcaklığının ve hızının tane dağılımı üzerine etkisi parametrik olarak incelenmiştir. Reaktöre giren akımın sıcaklığı 600-1000 K, gaz debisi ise 1.7-10 L/dak aralıklarında değiştirilmiştir. Gaz hızındaki artışın tane çapının küçülmesine, gaz giriş sıcaklığındaki artışın ise tane çapının büyümesine neden olduğu saptanmıştır. Her iki koşulda da tane dağılımının lognormal özelliği değişmemiştir. Model sonuçlan literatürdeki sonuçlarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT MODELING OF TTTANIA PRODUCTION IN AN AEROSOL TUBE REACTOR YENER, H. Banu MSc in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şerife Ş. Helvacı April 2004, 207 pages In this study, a two-dimensional model is developed for the synthesis of titanium dioxide, in a tube reactor at non-isothermal and non-isobaric conditions. TİO2 production includes particles and the gas phase in which they are suspended. Transport mechanisms of the gas phase are determined by Navier Stokes equations and particle dynamics by General dynamic equation (GDE), which is converted to the first three moment of the particle size distribution (PSD). Model equations are solved simultaneously with DIVPAG Subroutine (Fortran, IMSL 1990). The effects of inlet gas temperature and flow rate on the PSD are investigated parametrically. Inlet temperature and flow rate of the gas stream are changed between 600-1000 K and 1.7-10 L/min, respectively. It is observed that particle diameter decreases with an increase in gas flow rate and increases with an increase in the inlet temperature of the gas stream. The lognormal characteristic of PSD does not change under all conditions. The results are in good agreement with literature.