Farklı kimyasal maddelerin ve tarımsal atıkların Pleurotus yenilebilir mantar türlerinde lakkaz enzimi üretimine etkileri üzerine araştırmalar
Investigation on effects of chemical substances and agricultural wastes on laccase production of species of edible mushroom Pleuortus
- Tez No: 149550
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TANRISEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Lakkaz, Pleurotus sp, sıvı kültür, derin kültür, spesifik aktivite, tarımsal atıklar, kimyasal uyarıcılar, Laccase, submerged culture, Pleurotus sp, specific activity, agricultural wastes, chemical inducers
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET FARKLI KİMYASAL MADDELERİN VE TARIMSAL ATIKLARIN Pleurotus YENİLEBİLİR MANTAR TÜRLERİNDE LAKKAZ ENZİMİ ÜRETİMİNE ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KARAÇANCI, Şevket Doktora Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TANRISEVER Mart 2004, 170 sayfa Bu çalışmada sıvı ve katı kültür yöntemleri kullanılarak lakkaz enzimi üretimi gerçekleştirilmiştir. Pleurotus sajor-caju, üç P. ostreatus hattı, P. eryngii, P. djamor, P. ostreatus var. florida ve P. citrinopileatus mantarlarının kullanıldığı çalışmada kimyasal uyarıcı olarak 2,5-ksüidin, ferulik asit ve veratril alkol, tarımsal ve endüstriyel atıklar olarak buğday samanı ve kepeği, pamuk küspesi ve sapı, malt küspesi ve çimi, pirinç sapı ve kepeği, peyniraltı suyu ve arpa sapırım lakkaz enzimi üretimine etkileri incelenmiştir. Ayrıca bakır ve manganez iyonları ile çeşitli odun parçalarının enzim üretimine etkileri araştırılmıştır. Enzim aktivitelerinin yam sıra protein miktarı ve spesifik aktivite de ölçülmüştür. Deneme sonuçlarına göre en yüksek enzim aktivitesi buğday sapı ortamında 3774.66 U/L değeri ile Pleurotus ostreatus türünde elde etmiştir.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT INVESTIGATIONS ON EFFECTS OF CHEMICAL SUBSTANCES AND AGRICULTURAL WASTES ON LACCASE PRODUCTION OF SPECIES OF EDIBLE MUSHROOM Pleurotus KARAÇANCI, Şevket Ph.D in Biotechnoloy Supervisor: Prof. Dr. Ali Tannsever March 2004, 170 pages In this study, laccase production in solid state and submerged fermentation was performed. Pleurotus sajor-caju, three P. ostreatus strains, P. eryngii, P. djamor, P. ostreatus var. florida and P. citrinopileatus were used for production of laccase. The effects of 2,5-xylidine, ferulic acid, and veratryl alcohol as chemical inducers and wheat straw, wheat bran, barley straw, cotton oil cake, cotton straw, paddy straw, paddy bran, and malt sprouts as agricultural wastes on production of laccase were investigated. In addition, the effects of copper and manganese ions and wood pieces on enzyme production were studied. Protein content and specific activity were measured in company with enzyme activity. According to results of investigations, the highest enzyme activity was obtained in wheat straw medium (3774.66 U/L) by Pleurotus ostreatus.