Zeytin karasuyundaki fenolik antioksidanların fotokatalitik olarak bozundurulması
Photocatalytic degradation of phenolic antioxidant in olive oil waste water
  1. Tez No: 149551
  2. Yazar: HAKAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRCAN DİNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Işık ile parçalanma, fotodegradasyon, TİO2, ZnO, sodyum lambası, yoğunlaştırılmış güneş ışığı, zeolit, antioksidan, zeytin karasuyu, /7-kumarik asil, /w-kumarik ait, vanilik asit, luteolin, Photodegradation, olive oil waste water, antioxidant, luteolin, /»-coumaric acid, m-coumaric acid, vanillic acid, TİO2, ZnO, Zeolit, sodium lamp, concentrated solar ligth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET ZEYTİN KARASUYUNDAKİ FENOLİK ANTİOKSİDANL ARIN FOTOKATALİTİK OLARAK BOZUNDURULMASI GÜNDOĞDU,Hakan Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enrjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Bircan DİNDAR Şubat, 2004, 53 sayfa Bu tezde, zeytinin içinde bulunan ve zeytin karasuyuna geçen fenol türevi antioksidanlann, yan iletken fotokatalizörler varlığında, fotokimyasal olarak parçalanması halinde, doğaya verilen zeytin atık sularının çevreyi kirletmesinin önüne geçilebileceği araştırılmıştır. Şakran yöresi siyah zeytin atık suyu kullanılmıştır. Fotokimyasal çalışmaların gerçekleştirildiği bir pyreks fotokimyasal reaktör kullanılmış ve 500 C de 4 saat fırınlanarak aktifleştirilmiş, degussa TİO2, ZnO ve 30um tanecik büyüklüğüne sahip doğal zeolit ( Manisa Gördes yöresinden ) de katalizör olarak denenmiştir. Referans olarak fenol, luteolin, /j-kumarik asit, /ra-kumarik asit, vanilik asit kullanılmıştır. Fenolik bileşiklerin bozundurulduğu ultraviyole ve fluoresans emisyon spektroskopisi ile çok düşük derişimlerde bile saptanabilmektedir. Fenolik türevlerin saptanmasında GC-MS spektrometresinden yararlanılmıştır. Zeytin karasuyu, titanyum dioksit (TİO2), çinko oksit ( ZnO) ve doğal madde olan 30 p. zeolit ile sodyum lambası ve yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında parçalanmasına çalışıldı ve ışık ile parçalanma miktarları UV-VIS absorpsiyon spektrometresi ve PTI Fluoresans Spektrofotometresi ile izlendi. BuVI çalışma sonrasında TİO2, ZnO ve zeolitin fotokatalizör olarak benzer özellikler gösterdiği ve fenolik bileşiklerin parçalanmasında etkin rol aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PHOTOCATALYTIC DEGRADATION OF PHENOLIC ANTIOXIDANT IN OLIVE OIL WASTE WATER GÜNDO?DU, Hakan M.Sc. Thesis, Solar Energy Institute, Ege University Supervisor: Assistant Prof. Dr. Bircan DİNDAR February 2004, 53 pages The purpose of this study is to explore the possibilities of preventing the pollution caused by olive oil waste water. Our thesis is that, when phenolic derivatives antioxidant - that exist in olive oil waste water - are degraded photochemically by using semi-conductor photocatalyst. Thus, the pollution may be minimized. In our experiment, Şakran region's olive oil waste water has been used. A pyrex photochemical reactor is used and as a catalyst, degussa TİO2, ZnO and natural zeolit with the magnitude of 30um per particule ( from Manisa, Gördes ) activated in owen at -500 °C for four hours to realize. In these photochemical experiments, our reference material is phenol, luteolin, p- coumaric acid, m- coumaric acid and vanillic acid. Degradation of phenolic compound has been determined even at low quantity by UV and Fluorescence Emission Spectroscopy. After that, GC-MS spectrometer has also been employed to determine phenolic derivatives. The olive oil waste water was degraded with TİO2, ZnO and 30um naturel zeolit under both sodium lamp and condensed sunlight. The quantities ofVIII degradation and the light have been observed by UV-Vis absorption spectrometer and also by PTI Fluoresans Spectrometer. As a result of this study, Ti02, ZnO and 30um naturel Zeolit have shown similar photocatalyst characteristics and seemed to have an efficient role to degrade the phenolic compounds.