Serada hıyar fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f.sp.cucumerinum)'na karşı biyolojik savaş odaklı önlemler üzerinde araştırmalar
Investigations on the measurements focused on biological control against fusarium wilt of cucumber (Fusarium oxysporum f.sp.cucumerinum) in greenhouse
- Tez No: 149555
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR BORA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: hıyar, Fusarium solgunluğu, floresan pseudomonas, biyolojik mücadele, biological control, cucumber, Fusarium wilt, fluorescent pseudomonad
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Toprak kaynaklı bir etmen olan Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum hıyar bitkisini tüm gelişme dönemlerinde hastalandırabilmektedir. Çalışmamızda Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum'xxn. önlenmesinde özellikle besin elementi rekabeti ve uyarılmış dayanıklılığa dayanan biyolojik mücadele, çeşit dayanıklılığı ve Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum'vm. duyarlılık gösterdiği farklı besin kombinasyonlarının hastalığa karşı entegrasyonu yapılmaya çalışılmıştır. 161 adet floresan pseudomonas izolatı Fusarium oxysporum f.sp. cucumerinum' a. karşı aynı anda in vitro ve in vivo koşullarda antagonistik yetenekleri açısından taranmıştır. Bu denemeler sonucunda seçilen 5 adet floresan pseudomonas izolatı ile çeşit denemeleri yapılmıştır. Deneme sonucunda etkili olan çeşit + floresan pseudomonas kombinasyonu ile besin maddesi denemesi yapılmıştır. Pseudomonas putida straini olan 24/2 nolu floresan pseudomonas Fusarium solgunluğuna karşı uyarılmış dayanıklılık mekanizmasıyla % 55.48 etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Fusarium oxysporum f.sp. cucumerinum is a soil- borne pathogen and can invade the host plant in all stages of developmental period. In the study, the biological control methods based on the nutritional competence and induced resistance; resistant variety and combination of the fertilizer which inhibits the F. oxysporum f. sp. cucumerinum were studied in order to achieve best integration. Fluorescent pseudomonad isolates (161) were screened for their antagonistic activity in vivo and in vitro, simultaneously, against F. oxysporum f. sp. cucumerinum. The most effective five isolates selected among the fluorescent pseudomonads were tested for resistance varieties. The nutritional tests were made with the combination of the resistant variety and fluorescent pseudomonads which were selected from the previous testsVII Pseudomonas putida strain 24/2 was showed antagonistic effect (55.+48%) via induced systemic resistance mechanism against Fusarium wilt.