Akarsuların kentsel gelişme-dönüşüm süreci içinde çeşitli kullanımlar yönünden etkileşimlerinin İzmir kenti örneğinde ortaya konulması
The interaction of the rivers with the divers land uses in the development-conversion process of the urban areas stated on the examples of İzmir province
  1. Tez No: 149556
  2. Yazar: ÇİĞDEM KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BÜLENT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsu, kentsel alan, akarsu-çevre etkileşimi, İzmir, River, urban area, river - urban interaction, Izmir
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
ÖZET AKARSULARIN KENTSEL GELİŞME - DÖNÜŞÜM SÜRECİ İÇİNDE ÇEŞİTLİ KULLANIMLAR YÖNÜNDEN ETKİLEŞİMLERİNİN İZMİR KENTİ ÖRNEĞİNDE ORTAYA KONULMASI KILIÇASLAN, Çiğdem Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN Ağustos 2004, 206 sayfa Kentlerdeki akarsuların, nüfus artışı ve sanayileşmeye bağlı olarak hızla kirletildiği, üzerleri kapatılarak yataklarının daraltıldığı, hatta yok edildiği, çevrelerinin yaşamaktan haz duyulacak yerler olması gerekirken, insanların kaçtığı alanlar haline geldiği görülmektedir. Ülkemizde, kentsel alanlarda, bu durumun iyileştirilmesi yönünde çalışmaların çok azlığı yanında konuyla ilgili araştırmaların da yeterince yapılmadığı gözlenmektedir. Bu konuya dikkat çekmek ve önemli bir bilimsel eksikliği gidermek yolunda başlangıcı oluşturmak düşüncesiyle hazırlanan bu tez çalışmasında; izmir Kenti'ndeki altı akarsu, çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Oluşturulan yöntemle, İzmir Kenti'ndeki akarsuların, çeşitli kullanımlar açısından etkileşimleri ortaya konularak, elde edilen bulgulara göre mevcut sorunlar belirlenmiş, günümüz ve geleceğe yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE INTERACTION OF THE RIVERS WITH THE DIVERS LAND USES IN THE DEVELOPMENT - CONVERSION PROCESS OF THE URBAN AREAS STATED ON THE EXAMPLE OF İZMİR PROVINCE KILIÇASLAN, Çiğdem PhD Thesis in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN August, 2004,206 pages The urban rivers in the process of population growth and industrial development are polluted, their beds are narrowed and turned to areas where noone willing to live. The scheme though is as drawn, researches on urban rivers are limited in our country. In this study, six polluted rivers of the İzmir Province are dealt with as the bases of the research. The interaction of the rivers with the land uses are assesed within the method formated. The existing major issues are identified and the recommendations for the existing - future of the urban river banks are opened to discussion in order to create a new vision for the future of the urban river banks.