Manisa ili ve civarının akrep (Scorpiones) faunasının araştırılması
An investigation on fauna of scorpions (Scorpiones) of Manisa and its vicinity
- Tez No: 149578
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Buthidae, Mesobuthus gibbosus, akrep, fauna, Manisa, biyolojik ve ekolojik gözlemler, Buthidae, Mesobuthus gibbosus, scorpion, fauna, Manisa, biological and ecological observation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET MANİSA İLİ VE CİVARININ AKREP (SCORPIONES) FAUNASININ ARAŞTIRILMASI KOÇ, Halil Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin ARKAN Ağustos 2004, 68 sayfa Bu araştırma, Manisa İli ve civarında yayılış gösteren akrep türlerini belirlemek ve Türkiye akrep faunası'na katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 2003-2004 yıllarında çalışma alanına düzenlenen araştırma gezilerinde, 52 lokaliteden 295 akrep örneği elde edilmiştir. Örnekler morfolojik karakterler açısından değerlendirilmiş; elde edilen değerler istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, Buthidae familyasına ait Mesobuthus gibbosus türünün söz konusu araştırma sahasında geniş yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca adı geçen türe ait biyolojik ve ekolojik gözlemlerle ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AN INVESTIGATION ON FAUNA OF SCORPIONS (SCORPIONES) OF MANİSA AND ITS VICINITY KOÇ, Halil M.SC in Biology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ARIKAN August 2004, 68 pages This study has been carried out in order to determine species of scorpions which are distributed in Manisa and its vicinity to contribute to the knowledge of Turkish Scorpiofauna. It was organized many zoological expeditions between the years 2003-2004 and investigated 295 scorpion specimens, collected from 52 localities in the examined area, The specimens were evaluated in view points of the morphological characters. The obtained data were analysed statistically. In conclusion of the studies, Mesobuthus gibbosus belonging to the family Buthidae has a wide distribution in the examined area. Additionally, the biological and ecological observation data has been given.