Pankreatik lipazın siyanurik klorür ile aktive edilmiş polivinil alkol (PVA) üzerine immobilizasyonu karakterizasyonu
Immobilization of pancreatic lipase on polyvinyl alcohol by cyanuric chloride and characterization
- Tez No: 149577
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: domuz pankreatik lipazı, immobilizasyon, polivinil alkol, siyanurik klorür, enzim karakterizasyonu, porcine pancreatic lipase, immobilisation, polyvinyl alcohol, cyanuric chloride, characterization
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
V ÖZET PANKREATİK LİPAZIN SİYANURİK KLORÜR İLE AKTİVE EDİLMİŞ POLtVİNİL ALKOL(PVA) ÜZERİNE İMMOBİLİZAS YONU VE KARAKTERİZASYONU KARTAL, Funda Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Ali KILINÇ Ağustos 2004, 57 sayfa Lipazlar(triaçilgliserol ester hidrolazlar, EC 3.1.1.3), katı ve sıvı yağları, serbest yağ asitleri diaçilgliseroller, monoaçilgliseroller ve gliserollere hidroliz eden, doğada oldukça yaygın olarak bulunan enzimlerdir. Bunun yanı sıra organik çözgenlerde esterifıkasyon, transesterifıkasyon, aminoliziz gibi çok çeşitli reaksiyonun katalizini de gerçekleştirirler. Katalizledikleri reaksiyonların çeşitliliği nedeniyle rasemik karışımların ayrılması, yeni sürfaktanlann ve farmasötiklerin sentezi, yağ dönüşümleri, deterjan üretimi gibi oldukça geniş endüstriyel kullanım alanına sahiptirler. Ekonomik açıdan düşünüldüğünde, lipazın endüstriyel ölçekte kullanımı immobilizasyonunu gerektirmektedir. immobilize enzimler endüstriyel olarak oldukça geniş uygulama alanına sahiptirler. Çözünür formdaki enzime göre tekrar kullanılabilirlik, geri kazanım, operasyonun basitliği gibi birçok avantaja sahiptirler. Ayrıca immobilizasyon, çoğu enzime denatürasyona karşı kararlılık kazandırmaktadır. Enzimin kazandığı bu kararlılığın ölçüsü enzimin üç boyutlu yapısına, immobilizasyon tekniğine ve taşıyıcı tipine bağlı olarak değişmektedir. Kovalent bağlama, tutuklama, adsorpsiyon teknikleri ile enzimlerin farklı tip taşıyıcılara immobilizasy onları gerçekleştirilmektedir.Genellikle, hidrofılik taşıyıcılara immobilizasyon enzim kararlılığını arttırırken, hidrofobik taşıyıcılara immobilizasyon olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Polivinil alkol (PVA) kolay elde edilebilir oluşu, düşük maliyeti ve yüzeyinde kimyasal reaksiyon verebilecek hidroksil 'grupları taşıması nedeniyle çok çeşitli enzim ve hücrenin immobilizasyonunda sıklıkla taşıyıcı olarak kullanılan hidrofılik karaktere sahip bir polimerdir. Bu çalışmada, pankreatik lipazın siyanurik klorür ile taşıyıcıya immobilizasyonu gerçekleştirildi. Taşıyıcı olarak kullanılan polivinil alkolün üzerindeki hidroksil (-OH) grupları siyanurik klorür ile aktive edildikten sonra enzim, amino grupları üzerinden aktif taşıyıcıya bağlandı. İmmobilizasyon işlemi için uygun siyanurik klorür ve enzim miktarları belirlendi. Serbest ve hazırlanan immobilize enzim preparatının hidrolitik aktiviteleri ölçüldü. İmmobilizasyon verimi ise; serbest enzim çözeltisi ve immobilizasyon sonrası yıkama sularında protein tayini yapılarak saptandı. İmmobilizasyon çalışmalarının optimizasyonundan sonra, immobilize enzimin fiziksel ve kimyasal karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca immobilize enzimin sıcaklık, pH, depo ve operasyonel kararlılıkları belirlendi. Sonuçlar doğrultusunda hazırlanan immobilize preparatın serbest enzime kıyasla bazı avantajlara sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT IMMOBILIZATION OF PANCREATIC LIPASE ON POYVTNYL ALCOHOL BY CYANURIC CHLORIDE AND CHARACTERIZATION KARTAL, Funda Master of Science Thesis, Biochemistry Department Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Ali KILINÇ August, 2004, 57 pages Lipases(triacylglycerol ester hydrolases, EC 3.1.1.3) are ubiquitous enzymes that catalyze the breakdown of fats and oils with subsequent release of free fatty acids, diacylglycerols, monoglycerols and glycerol and found widely in nature. Besides this, they are also efficent in various reactions such as esterification, transesterification and aminolysis in organic solvents. Therefore, those enzymes are nowadays extensively studied for their potential industrial applications. Examples in the literature are numerous concerning their use in different fields such as resolution of racemic mixtures, synthesis of new surfactants and pharmaceuticals, oils and fats bioconversion and detergency applications. Due to economical considerations their application on an industrial scale requires their immobilization. Immobilizied enzymes have a wide range of potential practical applications. They display a number of advantages over the use of soluble enzymes, e.g., the possibility of recovery and reuse, simplicity in operation, and improved stability. Immobilization confers additional stability to a variety of enzymes against several forms of denaturation. The extent of stabilization depends on enzyme structure, the immobilization method and type of support. Enzymes have been immobilizied on different shapes of supports either by covalent binding, entrapment or adsorption.Generally, the use of hydrophilic supports enhances the enzyme stability while immobilization on hydrophobic matrixes appears to be disadvantageous. Polyvinyl alcohol (PVA) is a polymer that is frequently used as matrix for the immobilization of various enzymes and cells because of its easy availability, low price, hydrophilic character and hydroxyl groups on the surface capable of chemical reaction. In this study, the immobilization of porcine pancreatic lipase on polyvinyl alcohol was caried out. The hydroxyl (-OH) groups on polyvinyl alcohol were activated with cyanuric chloride and enzyme was bound to support material through its amino groups. The appropriate amounts of enzyme and cyanuric chloride was determined for immobilization process. Hydrolytic activities of free and immobilized enzyme was determined and the immobilization yield was estimated by measuring the quantity of protein both, in free enzyme solution and washing solutions after immobilization. After the optimization process, the physical and chemical characterization of immobilizied enzyme was performed. Furthermore, the thermal, pH, storage and operational stability of the immobilized enzyme via free enzyme was tested. Obtained data showed that the immobilized enzyme seemed better and offer some advantages in comparision with the free enzyme.