Ekolojik tarımda bilgi ihtiyaçları: İzmir ili organik domates üreticileri örnek olay
Information needs of organic farmers: Case study of tomato producers in İzmir
- Tez No: 149629
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Tarımsal Yayım, Domates, Organic Farming, Agricultural Extension, Tomatoes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
V ÖZET EKOLOJİK TARIMDA BİLGİ İHTİYAÇLARI : İZMİR İLİ ORGANİK DOMATES ÜRETİCİLERİ ÖRNEK OLAYI ARSLAN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY Mart 2004, 120 sayfa Bu çalışma, organik ve geleneksel domates üreticileri, organik domates üretimi ve ihracatı yapan firmalar ve yayımcılar olmak üzere üç aşamada ele alınmıştır, izmir ilinde organik domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Kozak köylerindeki 30 organik ve 30 geleneksel domates üreticisi ile görüşülmüştür. Organik domates üretimi yapan 7 firma ile, Ege İhracatçılar Birliği kayıtlarından ulaşılarak görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, üreticilerin bilgi gereksinimlerinin olduğu organik domates üreticilerinin, üretim sürecinde en önemli bilgi ihtiyaçlarının hastalık ve zararlılarla mücadele, kullanılacak gübre çeşidinin belirlenmesi ve yasal düzenlemelerden haberdar olma olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca firmalarında üreticiler ve yasal düzenlemelerle ilgili çeşitli problemlerinin olduğu saptanmıştır. Kamu yayım örgütünün ise daha çok meslek içi eğitim kurslarına yöneldiği, organik üretim ile ilgili çiftçi koşullarında denemeler yaptığı belirlenmiştir.VI Üreticilere yönelik geniş çaplı, organize bir yayım çalışmasının yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak hem organik hem de geleneksel üretimde yaşanan sorunları ve bilgi ihtiyaçlarım gidermek için, firmalarla kamu yayım örgütünün arasındaki bilgi alışverişinin ve koordinasyonun arttırılması gerektiği düşülmektedir. Kamu yayım örgütünün organik tarım konusunda çeşitli yayım çalışmaları yapmaları gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INFORMATION NEEDS OF ORGANIC FARMERS: CASE STUDY OF TOMATO PRODUCERS IN IZMD1 ARSLAN, Özlem MSc. In Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY March 2004, 120 pages In this study three groups being organic and conventional tomato producers, organic tomato exporter firms, and the State Extension Offices are surveyed. 30 organic tomato producers and 30 conventional tomato producers in Kozak county in Bergama, Izmir have been interviewed. 7 organic tomato exportation firms in Izmir are also included in the survey. It was concluded that organic tomato producers mostly need information on pest and disease control, on fertilizer usage, on production periods, and on legal regulations. The organic tomato exporting firms reported that they also have problems with producers and regulations. Although some courses and seminars have been arranged on organic farming it was determined that both State Extension Staff and firm representatives need further training as in-service training. It was also determined that, State Extension offices must plan activities on organic fanning. An interrelation should also be formed between State and firm extension people and they should cooperate to be successful.