İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma
A research on the socio-economical aspects and problems of walnut production in İzmir and Manisa
- Tez No: 149628
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz Yetiştiriciliği, Ceviz İşletmeleri, Üretim, Pazarlama, Sosyo-Ekonomik Özellikler, Walnut Production, Walnut Producing Farms, Production, Marketing, Socio-Economical Characteristics
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
V ÖZET İZMİR VE MANİSA İLLERİNDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SOSYO EKONOMİK YÖNÜ VE SORUNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇİFTÇİ, Kenan Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman GÖKÇE Ocak 2004, 89 Sayfa Bu çalışmanın temel amacı, Manisa ve izmir illerinde ceviz yetiştmciliğinin sosyo ekonomik yönüne ilişkin bilgi eksikliğini gidermeye çalışmak ve karşılaşılan sorunlara ilişkin bazı önerilerde bulunmaktır. Çalışma materyalini izmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilçe ve köylerden gayeli olarak seçilen, ceviz yetiştiriciliği yapan 60 işletmeden toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. İncelenen işletmeler sahip oldukları ceviz ağacı sayışırım frekans dağılımı dikkate alınarak üç gruba ayrılmıştır. Veriler 2001 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Çalışmada, ceviz üreticilerinin sosyo-ekonomik özellikleri, işletmelerin yapısal durumu, ceviz üreticilerinin üretim ve pazarlama aşamasında karşılaştığı sorunlar saptanmaya çalışılmıştır.Elde edilen bulgular ışığında gerek araştırma bölgesi ve gerekse Türkiye ceviz yetiştiriciliğinin iyileştirilebilmesi ve geliştirilebilmesi konusunda alınabilecek önlemler tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE SOCIO-ECONOMICAL ASPECTS AND PROBLEMS OF WALNUT PRODUCTION IN IZMTR AND MANİSA CD7TCI, Kenan Msc Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Osman GÖKÇE January 2004, 89 Pages The main purpose of this study was to evaluate the socio economic^ situations of walnut growers and make some suggestions towards the problems faced in Izmir and Manisa provinces. The data were obtained from 60 walnut farm managers chosen purposely in the towns and villages of Izmir and Manisa where the walnut production is fairly intensive. The farms were classified into three groups according to number of walnut trees. The data belongs to 2001 production period. The socio-economical characteristics of walnut producers and structure of farms were investigated and the problems faced by producers at the production and marketing levels were tried to be determined. In the light of the research results, the measures towards the improvements of walnut production both in the research region and in Turkey as a whole were discussed and some suggestions were made.vm