Sinop ve civarında dağılım gösteren prosobranchia (gastropoda-mollusca) türlerinin taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taksonomical and ecological characteristic of prosobranchia (mollusca-gastropoda) speciaes distributed around Sinop
  1. Tez No: 149645
  2. Yazar: MEHMET ÇULHA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ERGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Prosobranchia, Sinop Peninsula (Central Black Sea), distribution, systematic, ecology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
V ÖZET SİNOP VE CİVARINDA DAĞILIM GÖSTEREN PROSOBRANCHIA (MOLLUSCA-GASTROPODA) TÜRLERİNİN TAKSONOMİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÇULHA, Mehmet Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki ERGEN Eylül, 2004, 150 sayfa Bu çalışma, Sinop ve civarında dağılım gösteren Prosobranchia (Mollusca-Gastropoda) türlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Söz konusu kıyı şeridinden seçilen 12 istasyonun 4 farklı derinlik (0-0.5, 5, 10, 15 m) ve çeşitli biyotoplanndan yapılan örneklemelerde 73762 birey toplanmıştır. Bunların değerlendirilmeleri sonucunda Prosobranchia altsınıfı içinde yer alan 4 ordo, 13 familya, 22 genus ve 28 tür tespit edilmiştir. Bunlardan 3 tür; Gibbula adriatica, Hydrobia acuta, Mangelia costata Türkiye'nin Karadeniz kıyılan için yeni kayıttır. Ayrıca bu çalışmada saptanan türlerin dağılımlarım ve ekolojik özelliklerini ortaya koymak amacıyla çeşitli istatistiksel analizler yapılmıştır. Anahtar sözcüklerrProsobranchia, Sinop Yarımadası (OrtaKaradeniz), Dağılım, Sistematik, Ekoloji.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT TAXONOMICAL AND ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PROSOBRANCHIA (MOLLUSCA-GASTROPODA) SPECIES DISTRIBUTED AROUND SİNOP ÇULHA, Mehmet PhD thesis in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Zeki ERGEN September, 2004, 150 pages This study was conducted to determine the species of Prosobranchia (Mollusca-Gastropoda) distributed along Sinop and its adjacent areas. A total of 73762 specimens were collected among samples taken from various biotopes and 4 different depths (0-0.5, 5, 10, 15 m) at 12 stations selected along the coast of Sinop Peninsula and its vicinity. As a result of faunistical analysis of samples, a total at 28 species belonging to 22 genera, 13 families, 4 orders placed under the subclass Prosobranchia were encountered. Of these species, Gibbula adriatica, Hydrobia acuta and Mangelia costata are new records for the Turkish Black Sea coasts. Different statistical analysis were performed to highlight the distributional and ecological aspects of species determined during this study.