Determination and removel of arsenic speciaes in drinking water
İçme sularında arseniğin tayini ve uzaklaştırılması
  1. Tez No: 149644
  2. Yazar: TÜLİN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMÜR HENDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenic, Determination, Removal, Drinking Water, Iron(III) hydroxide
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
V ÖZET İÇME SULARINDA ARSENİĞİN TAYİNİ VE UZAKLAŞTIRILMASI DENİZ, Tülin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. Emür HENDEN 12 Ocak 2004, 56 sayfa Bu tezde, arseniğin içme sularından hidratize demiroksit tutturulmuş silikajel kullanılarak uzaklaştırılması incelenmiştir. Tayin basamağından önce, ölçüm koşulları optimize edilmiştir. Arseniğin giderilmeden önceki ve sonraki derişimleri, optimal koşullar altında HG-AAS ile tayin edilmiştir. Arseniğin uzaklaştırılması basamağında silikajele tutturulmuş hidratize demiroksit kullanılmıştır. As(III) ve As(V) türlerinin her ikisi de uzaklaştırılabilmiştir. Bu, kullanılan yöntemin bir üstünlüğüdür. Çünkü diğer uzaklaştırma yöntemlerinin çoğu, As(III)'ün uzaklaştırılmasında etkili değildir. Hazırlanan materyalin kapasitesi çok yüksektir. Diğer üstünlükleri; kolay uygulanabilir olması, düşük maliyeti ve seçimli olması ve suyun içilebilme özelliklerini değiştirmemesidir. Böylece suyun kimyasal bileşimi değişmemiş olacaktır. Anahtar SözcüklenArsenik; Tayin; Giderme; İçme Suları; Demir(IlI) hidroksit
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION AND REMOVAL OF ARSENIC IN DRINKING WATER DENİZ, Tülin Msc. Thesis in chemistry Supervisor: Prof. Dr. Emür HENDEN 12 January 2004, 56 pages In this thesis, the removal of arsenic from drinking water without destroying the water quality by adsorption on hydrated iron oxide supported silicagel has been studied. Before the determination step, measurement conditions have been optimized. Before and after removal, the arsenic species in water samples have been determined under the optimal conditions by HG-AAS. To remove Arsenic Species, Fe(OH)3 supported silicagel was used. Both As(III) and As(V) species were removed. Removal of As(III) is an advantage of the removal system. Because most of the other removal systems are not able to remove As(III). The capacity of the material is very high. Other advantages are; easy application, low cost, selectivitiy, not change the drinking properties of water. Thus, the chemical properties of the water will not change