Rüzgar enerjisinin süreksizliği probleminin hidrolik enerji depolama yöntemiyle çözümü üzerine bir araştırma
A research on solution of the interruption problem of the wind power with hydraulic power storing method
- Tez No: 149654
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, enerji politikaları, maliyet analizi, su türbinleri, AC/DC invertör, Energy, wind energy, hydraulic energy, energy policy, cost analysis, hydraulic turbine, AC/DC inverter
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
V ÖZET RÜZGAR ENERJİSİNİN SÜREKSİZLİĞİ PROBLEMİNİN HİDROLİK ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DURMAZ, Faruk Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Haziran 2004, 156 sayfa Rüzgar enerjisi, rüzgar hızına bağlı olarak, zamanla değişen, süreksiz bir enerjidir. Rüzgar enerjisinin süreksizliği problemi, bu enerji kaynağımn kullanımındaki aşılması gereken en önemli engeldir. Bu çalışmada; süreksizlik probleminin, rüzgar-hidrolikhibrit sistemi ile aşılması önerisi irdelenmiştir. Bu irdelemede izlenen yol, belli rüzgar potansiyelinde, belli bir yükü kesintisiz olarak elektrik enerjisi ile besleyen optimum sistem parametrelerini veren matematiksel modelin oluşturulması ve modelin sımr şartlan ışığında çözülmesinden oluşmaktadır. Hazırlanan bilgisayar programı yardımıyla, yük ve rüzgar enerjisi potansiyellerinin herhangi değerleri için optimum çözüm bulunabilmektedir. Sayısal örnek olarak, önerilen optimum sistemin parametreleri, bir ve yüz konut için, düşük ve yüksek rüzgar enerjisi potansiyelli iki bölgede sayısal olarak belirlenmiş ve şehir şebekesinden alınan elektrik enerjisinin fiyatının 0,07 $/kWh olduğu günümüzde; bir konut için, düşük rüzgar enerjisi potansiyelli bölgede 2,46 $/kWh ve yüksek rüzgar enerjisi potansiyelli bölgede 2,16 $/kWh olurken, 100 konut için, düşük rüzgar enerjisi potansiyelli bölgede 2,28 $/kWh ve yüksek rüzgar enerjisi potansiyelli bölgede 1,84 $/kWh olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON SOLUTION OF THE INTERRUPTION PROBLEM OF THE WIND POWER WITH HYDRAULIC POWER STORING METHOD DURMAZ, Faruk Ph Thesis, Solar Energy Department Supervisor: Assoc. Prof. Aydoğan ÖZDAMAR June 2004, 156 pages The wind power is an interrupted power, varying in time, depending on the speed of the wind. The interruption of the wind power is the most important obstacle, which should be overcome in exploiting this power source. In this study, examines at length, the suggestion of overcoming this problem with a wind-hydraulic hybrid system. In this examination, a mathematical model is created, which gives the parameters of the optimum hybrid system feeding an uninterrupted electric power to a certain load, at a certain wind potential and the model is analyzed under the light of the limit conditions. Thanks to the developed software, optimum solutions can be found for any value of potential load and wind power. In numerical example, two areas with low and high wind power potentials were determined for one and a hundred residences, and while the current cost of electric power supplied by the city network is 0,07 $/kWh; this cost is 2,46 $/kWh in the area with low wind power potential and 2,16 $/kWh with high wind potential for one residence and 2,28 $/kWh and 1,84 $/kWh respectively for one hundred residences.