Mersin ili Erdemli açıklarında yaşayan bazı Teleost balıkların pelajik yumurta ve larvalarının dağılımı ve bolluğu
The abudance and distribution of the pelagic eggs and larvae of some Teleost fishes in off Erdemli, Mersin
- Tez No: 149655
- Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN HOŞSUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Erdemli, Akdeniz, İhtiyoplankton, Balık Yumurta ve Larva Dağılım, Erdemli, Mediterranean Sea, Ichthyoplankton, Fish Eggs and Larvae Distribution
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
ÖZET MERSİN ÎLİ ERDEMLİ AÇIKLARINDA YAŞAYAN BAZI TELEOST BALDXLARIN PELAJİK YUMURTA VE LARVALARININ DAĞILIMI VE BOLLUĞU AK, Yeşim Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Belgin HOŞSUCU Aralık 2004, 387sayfa Bu çalışmada, 1998-2001 yıllan arasında Erdemli açıklarında yer alan 3 istasyonda örneklemeler gerçekleştirilmiştir. Haftalık örneklemeler 57 cm. çapında Nansen tipi, göz açıklığı 112 um. olan plankton kepçesi ile vertikal olarak yapılmıştır. Yapılan tayinler sonucunda 1 1 ordo, 45 familyaya ait 122 tür saptanmıştır. Yıllara bağlı olarak tür çeşitliliği, dağılımı, bolluğu, üreme dönemleri tespit edilmiştir. Genel olarak türlerin üreme periyodu ilkbahar ve yaz dönemleri olduğu belirlenmiştir. En yüksek tür diversite indeks değeri bahar ve yaz dönemlerinde saptanmıştır. Araştırma sahasında S. aurita türünün yumurtası, 5". maderensis ve E. encrasicolus türlerinin prelarvası ile G paganellus ve G. niger türlerinin postlarvalan yoğun olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ABUNDANCE AND DISTRD3UTION OF THE PELAGIC EGGS AND LARVAE OF SOME TELEOST FISHES IN OFF ERDEMLİ, MERSİN AK, Yeşim PhD., Deparment of Hydrobiology Supervisor: Prof.. Dr. Belgin HOŞSUCU December 2004, 387 pages In this study, samplings were carried out at 3 stations off Erdemli shores between 1998-2001. Weekly samplings were made vertically by a Nansen type plankton net, which is 57 cm in diameter with 112 um mesh size. As a result of the study 122 species belonging to 11 orders and 45 families were identified. Species diversity, distribution, abundance and spawning periods were determined according to years. In general, spawning periods of species fell in to spring and summer seasons. The highest species diversity index values were obtained during spring and summer. Eggs of S. aurita, yolk-sac larvae of S. maderensis & E. encrasicolus, and larvae of G paganellus & G. niger was densely observed throughout the study area.