Anlamsal Web için bir ontoloji ortamı tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of an ontology environment for the semantic Web
  1. Tez No: 149675
  2. Yazar: ÖVÜNÇ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: anlamsal web, ontoloji, ontoloji geliştirme ortamı, semantic web, ontology, ontology development environment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
V ÖZET ANLAMSAL WEB İÇİN BİR ONTOLOJİ ORTAMI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ ÖZTÜRK, Övünç Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Murat Osman ÜNALIR Ağustos 2004, 98 sayfa Bu tez kapsamında anlamsal web ontolojileri için işbirliğiyle ve dağıtık ontoloji geliştirmeyi destekleyen bir ontoloji geliştirme ortamının tasarımı ve gerçekleştiriminin bir kısmı yapılmıştır. Anlamsal web ontolojilerinin yaratılması, yönetilmesi ve kullanılması için gereken işlevlerin neler olduğu da tez kapsamında incelenmiştir. Ontoloji geliştirme ortamında ontoloji dili olarak World Wide Web Consortium standardı olan Web Ontology Language (OWL) dili kullanılmaktadır. Ontoloji geliştirme ortamında sunulan servisler aynı zamanda bir web servisi olarak tasarlanmıştır. Böylelikle, ontoloji geliştirme ortamına her platformdan erişilebilmektedir. Tez kapsammda tasarlanan ontoloji geliştirme ortamı, web servislerinin daha tasarım aşamasından ortama entegre olmasıyla ve anlamsal web gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmasıyla diğer ontoloji geliştirme ortamlarından ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN ONTOLOGY ENVIRONMENT FOR THE SEMANTIC WEB ÖZTÜRK, Övünç MSc in Computer Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Murat Osman Ünalır August 2004, 98 pages In this thesis, an ontology environment for Semantic Web is designed and a part of this design is implemented. The ontology environment supports collaborative and distributed ontology development. The elementary tasks for developing Semantic Web ontologies is also researched in the thesis. Ontology Web Language (OWL), which is the World Wide Web Consortium Recommendation, is the ontology language of the ontology development environment. The tasks in the ontology development environment will be offered as web services. By this way, ontology development environment will be reached from different platforms. The Ontology Development Environment is different from others in that it is designed specifically for requirements of Semantic Web and Web Services is integrated to the environment.