Turizm alanında etmen tabanlı pazarlık stratejileri
Agent based auction strategies in tourism domain
  1. Tez No: 149674
  2. Yazar: EMİNE ÜNALIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Turizm, Computer Engineering and Computer Science and Control, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Etmen-tabanlı pazarlıklar, anlaşma, pazarlık etkileşim protokolleri, turizm, e-ticaret, Agent-based auctions, negotiation, auction interaction protocols, tourism, e-commerce
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET TURİZM ALANINDA ETMEN TABANLI PAZARLIK STRATEJİLERİ ÜNALIR, Emine Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Rıza Cenk ERDUR Ağustos 2004, 1 1 1 sayfa Bu çalışmada, elektronik ticaret uygulamalarında anlaşma sürecinde ortaya çıkan otomasyon sorununa çözüm olarak etmen tabanlı pazarlık stratejileri geliştirilmiş. Geliştirilen farklı stratejiler turizm alanında uygulanmıştır. FIPA tarafından yayınlanmış olan İngiliz ve Hollanda Pazarlıkları Etkileşim Protokolleri temel alınarak, etmenler tarafından bu pazarlık tiplerinin gerçekleştirilmesi için etmenlere görev olarak eklenmek üzere dawanislar geliştirilmiştir. Sürekli Çift-Taraflı Pazarlıklar için standart bir etkileşim protokolü olmadığı için FIPA standartları temel alınarak, yeni bir Sürekli Çift-Taraflı Pazarlık Etkileşim Protokolü geliştirilmiştir. Geliştirilen bu protokole uygun davranışlar da tasarlanmıştır. Geliştirilen bu davranışlar alan bağımsız oldukları için istenen herhangi bir alanda pazarlık yapmak isteyen etmenlere kolaylıkla eklenebilecektir. Bu amaçla, turizm alanında farklı pazarlık stratejileri uygulayabilecek etmenler geliştirilmiştir. Geliştirilen etmenlere eklenen pazarlık davranışları ile anlaşma sürecinin otomasyonu sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AGENT-BASED AUCTION STRATEGIES IN TOURISM DOMAIN ÜNALIR, Emine MSc in Computer Engineering Supervisor : Asst.Prof. Dr. Rıza Cenk ERDUR Agust 2004, 1 1 1 pages In this study, agent-based auction strategies has been developed to solve the problem occurred at negotiation phase in electronic commerce applications. The developed different strategies have been applied in tourism-domain. By taking English and Dutch Auction Interaction Protocols that are published by FIPA as a base, the behaviours, which are added to agents as tasks to be done, has been developed for carrying out these auction types by agents. Since there is not any interaction protocol for Continuos Double Auctions, by taking FIPA standards as a base, a new Continuous Double Auction Interaction Protocol has been developed. The behaviours compliant to this interaction protocol have also been designed. The developed behaviours are domain-independent, so these. behaviours could be added simply to any agents that want to make auctions in any domain. To achieve this goal, the agents that could implement auction strategies have been developed. Adding the auction behaviours to the developed agents provides the automation of negotiation.