Türkiye denizlerinde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği teknolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on net cages fish farming techonology along the coasts of Turkey
- Tez No: 149679
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Ağ kafes sistemi, balık yetiştiriciliği, çipura, levrek, alabalık, Net cage system, fish culture, gilthead sea bream, sea bass, rainbow trout
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET TÜRKİYE DENİZLERİNDE AĞ KAFESLERDE BALD£ YETİŞTİRİCİLİĞİ TEKNOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YILDIRIM, Şükrü Doktora Tezi Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla ALPBAZ Ocak 2004, 180 sayfa Çalışmada Türkiye denizlerinde ağ kafeslerde çipura (Sparus aurata L. 1758), levrek (Dicentrarchus labrax (L.)) ve alabalık (Oncorhnchus mykiss W. 1792) yetiştiriciliği yapan ve yıllık üretimi 100 ton ve üzeri olan işletmeler, bulundukları üretim alam özellikleri, kullandıkları ağ kafes sisterninin özellikleri ve tercih ettikleri üretim faaliyeti özelikleri ana başlıkları altında bir çok kriter açısından incelenmiştir. Ele alınan balık çifliiMerinin üretimlerinin toplamı 1 861 1 tondur ve bu üretimin yaklaşık % 90'ı Muğla ve İzmir kıyılarında bulunan 40 işletmede gerçekleştirilmektedir. Alabalık yetiştiriciliği en yoğun Ordu kıyılarında yapılırken, izmir'in levrek üretimi çipura üretiminin 2 katı kadardır. Muğla kıyılarında incelenen işletmeler ise toplam üretim miktarının % 60' mı gerçekleştirmektedirler. Ayrıca çipura ve levrek üretim miktarları birbirine çok yalandır. Çalışmanın yapıldığı dönemdeVI (Temmuz 2002 - Şubat 2003) incelenen balık çiftliği basma düşen ortalama üretim 380 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Ağ kafes sistemleri genellikle 21-30 m su derinliğine sahip sularda kurulmuştur ve zemin yapısı çoğunlukla kumdur. 31 tür balık doğadan beslenmek ve/veya korunmak amacı ile balık çiftliklerine gelmektedirler. Tüm bölgelerde en yaygm bulunan kafes tipi 5x5 ebatlarında kare ahşap iken, Orta ve Kuzey Ege Bölgesi'nde bu tip kafesi 12 m çaplı PE kafesler, Güney Ege ve Batı Akdeniz Bölgesi'nde de yaklaşık çapları 8 m olan ahşap sekizgen kafesler kuşanılmaktadır. İşletmelerin önemli bir çoğunluğu kafes ağlarının düğümsüz olmasını tercih etmektedir. Kafeslerinin toplam hacmi en yüksek olan işletmede bu değer 191213 m3'dür. Orta ve Kuzey Ege Bölgesi sonuçlarına regresyon analizi yapılmış ve işletmelerin toplam üretim miktarı ile kullandıkları kafeslerin hacmi arasında doğrusal bir ilişki bulunmuştur (R2=0.78). Güney Ege ve Batı Akdeniz Bölgesi içinde aynı durum geçerlidir ve R2= 0.97 olarak bulunmuştur. Balık çiftliklerinde karşılaşılan sorunlar dışarıdan ve sistemden kaynaklananlar olarak iki başlık altında toplanmıştır. En çok kayba sebep olan potansiyel zararlılar fok (Monachus monachus), deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve balık hastalıklarıdır. Sonuç olarak, bu çalışmada Türkiye kıyılarında faaliyet gösteren 49 balık çiftliği incelenerek, mevcut durumları ayrıntılı olarak ortaya konulmaya çahşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON NET CAGES FISH FARMING TECHNOLOGY ALONG THE COASTS OF TURKEY YILDIRIM, Şükrü Doktora Tezi PhD Thesis Department of Aquaculture Technology Supervisor: Prof. Dr. Atilla ALPB AZ January 2004, 180 pages This study investigates several criterias of fish farms which are cultivating gilthead sea bream (Spams our ata L. 1758), sea bass (Dicentrarchus labrax (L.)) and rainbow trout (Oncorhnchus mykiss W. 1792) around the Turkish coasts and having a capacity exceeding 100 tons of annual production under the main headings of the features of site, cage systems and preferred activity types. Total annual capacity of the farms investigated is 18611 tons and approximately 90% of this amount is produced by 40 farms off the coasts of Muğla and İzmir, rainbow trout farms consantrates off the coasts of Ordu. Sea bass production of the farms in Izmir is twice as much as of the sea bream production. Off the coasts of Muğla 60 % of the total amount is produced, and amouts of gilthead sea bream and sea bass productions are close tö each others. During the time of the study (July 2002 - February 2003) mean annual production per farm was calculated as 380 tons.vm Net cage systems are usually established in the areas with 21-30 m water depths and sandy bottoms. It was observed that 31 wild fish species come near to cages to feed and/or for shelter. The most common cage type used in all the investigated areas was 5x5m wooden cages. Cage type preffered in central and northern Aegean is 12m diameter PE whereas in southern Aegean and western Mediterranean is about 8m diameter octagon wooden material cages. Majority of the farms prefer to use knotless nettings in the cages. In the farm which has the highest capacity the volume of the cages is 191213 m. As a result of the regression analysis carried out between the total production and volumes of the cages in the central and northern Aegean region a linear relationship was found (R2=0.78). The same relationship was also found for southern Aegean and western Metiterranean regions with an R2 value of 0.97. Problems often met in fish farms are grouped under two headings; external and system related. Potential sources of loses can be listed as seals (Monachus monachus), sea turtles (Caretta carettd) and fish diseases. In conclusion, this study shows the present situation of the 49 fish farms located around Turkish coasts in detail.