Üç patates (Solanum tuberosum L.) genotipinde, boğumlu çelik ve yatırılmış sürgünlerde mikro yumru oluşumu üzerine araştırmalar
Investigations on the microtuberization of layered shoots and nodal cuttings of three potato (Solanum tuberosum L.) genotypes
  1. Tez No: 149680
  2. Yazar: MELTEM BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: tohumluk patates, mikro yumru, in vitro yumru oluşumu, seed potato, microtuber, in vitro tuberization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
V ÖZET ÜÇ PATATES (Solatium tuberosum L.) GENOTİPİNDE, BOĞUMLU ÇELİK ve YATIRILMIŞ SÜRGÜNLERDE MİKRO YUMRU OLUŞUMU ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BAYRAKTAR, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Emiroğlu Mart 2004, 61 sayfa Üç patates (Solarium tuberosum L.) kültür çeşidinin boğumlu çelikler ve yatırılmış sürgünlerinde mikro yumru oluşumu üzerine trimethylammoniumchloride (CCC) ve 6-Benzylaminopurine (BAP)'m etkileri araştırıldı. Boğumlu çelikler ve yatırılmış sürgünler, 500 mg/1 CCC veya 5 mg/1 BAP 'm eklenildiği, %8 sukroz içeren, Murashige & Skoog (1962) besin ortamında kültüre alındılar. Kültürler kısa fotoperiyotta (8 saatlik, 500 lüx), 20 °C'de muhafaza edildi. Yatırılmış sürgünler boğumlu çeliklerle karşılaştırıldığında, daha hızlı ve daha büyük mikro yumrular ürettiler. Fakat nod basma mikro yumru sayısı ve ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda boğumlu çelikler daha ekonomik görülmektedir. Çünkü, bir kültür kabındaki 5 boğumlu çelik, 5 nodlu bir yatırılmış sürgüne karşılık gelmektedir. Hem boğumlu çelikler hem de yatırılmış sürgünlerde explant başına mikro yumru sayısı en fazla Granola çeşidinde kontrol ortamında (sırasıyla 1,18 ve 1,93), en fazla mikro yumru ağırlığı ise Granola çeşidinde CCC eklenmiş ortamda (sırasıyla 192,9 mg ve 453,3 mg) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE MICROTUBERIZATION OF LAYERED SHOOTS AND NODAL CUTTINGS OF THREE POTATO (Solanum tuberosum L.) GENOTYPES BAYRAKTAR, Meltem Msc in Biotechnology Department Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Emiroğlu March 2004, 61 pages The effects of trimethylammoniumchloride (CCC) and 6- Benzylaminopurine (BAP) on the microtuber production of layered shoots and nodal cuttings of three potato {Solanum tuberosum L.) cultivars were examined. Nodal segments and layered shoots were cultured on Murashige & Skoog (1962) medium with vitamins, % 8 sukroz and supplemented with CCC (500 mg/1) or BAP (5 mg/1). Cultures were incubated under a short photoperiod (8h of 500 lux) at 20 °C. Layered shoots microtuberized more rapidly and produced larger microtubers compared with nodal cuttings. But, when the number and the weight of microtubers per nodes were considered, nodal cuttings appeared to be more economical. Because, five nodal cuttings in one culture vessel correspond to one layered shoot with five nodes. The highest microtuber number per explant, for both nodal cuttings and layered shoots, were obtained from Granola on control media (1,18 and 1,93 respectively) and the highest microtuber weight per explant both nodal cuttings and layered shoots were obtained from Granola on the media of supplemented with CCC (192,9 mg ve 453,3 mg respectively)