Turfanda patates (Solanum tuberosum L' te dikim zamanları ve yumru ön uygulamalarının verim ve bazı kalite kriterlerine etkisi
Effect in the yield and some qoality criteria of the planting times and pre- teratments tuber in the early potato (Solanum tuberosum L.)
- Tez No: 318198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AYTAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ön sürgünlendirme, Gibberellik asit (GA3), Dikim, Sprouting, Gibberellic acid (GA3), Planting time
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Orta Karadeniz Bölgesi sahil kusagında turfanda patates üretim olanagınınbelirlenmesi amacıyla yapılan bu arastırma, 2009-2010 ve 2010-2011 yetistirmedönemlerinde Bafra ve Çarsamba lokasyonlarında, serit-serit parseller deneme deseninegöre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüstür. Çalısmada, Marfona (orta erkenci) veMarabel (erkenci) çesitleri, dört farklı tarihte (Kasım, Ocak, Subat, Mart) farklıuygulamalar (Ön sürgünlendirme, Gibberellik asit (GA3) ve kontrol) ile muameleedilerek dikilmislerdir.Bafra ve Çarsamba lokasyonlarında, her iki deneme yılında da, en yüksekdekara yumru verimi (kg/da), ikinci ve üçüncü dikim zamanından elde edilirken, endüsük yumru verimi birinci dikim zamanında belirlenmistir. Dekara yumru verimi vebüyük yumru (>80 gr) oranının dikim zamanının geciktirilmesi ile arttıgı belirlenmistir.Arastırma sonucunda, Bafra ve Çarsamba lokasyonlarında; her iki yılda daMarabel çesidinin (yıl sırasıyla Bafra 2210.3-1887.5 kg/da; Çarsamba 1346.7-1671.7kg/da) dekara verimleri, Marfona çesidine (Bafra 1814,5-1434.9 kg/da; Çarsamba 787.6-1469.9 kg/da) göre daha yüksek bulunmustur.Uygulamaların, her iki deneme yılında ve lokasyonlarda dekara yumru verimiüzerinde istatistiki bir etkisi belirlenmemis ancak, ön sürgünlendirme uygulamasıdekara yumru veriminde artısa neden olmustur.Arastırma sonucunda, Karadeniz sahil kusagında yumru verimi açısındandikim öncesi ön sürgünlendirme yapılan patates yumrularının Ocak, Subat aylarındadikilmesinin uygun olacagı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the early grown potato productionpossibilities at costal belt of Middle Blacksea region in Bafra and Çarsamba locationsaccording to the strip plots experimental design with three replications in 2009 ? 2010and 2010-2011. In this study, Marfona (middle early grown) and Marabel (early grown)cultivars were planted at four different dates (Nowember, January, February andMarch) by treating different applications (sprouting, gibberellic acid (GA3) and control).While the highest potato tuber yield (kg/da) was obtained at the second andthird planting dates, the lowest potato tuber yield was obtained at the first planting datein each experiment year in Bafra and Çarsamba locations. It was determined that potatotuber yield per decare and the rate of big tubers (>80 g) were increased with the lateplanting date.At the end of the research result, it was found that the yields of Marabelcultivar per decare (in the orders of years; 2210.3- 1887.5 kg/da in Bafra; 1346.7-1671.7 kg/da in Çarsamba) was higher than Marfona cultivar (1814,5- 1434.9 kg/da inBafra; 787.6-1469.9 kg/da in Çarsamba) in 2010 and 2011 year.The applications do not have any statistical effect over the tuber yield perdecare in both trial year ve locations, but, the application of sprouting increased thetuber yield per decare.At the of research, it vas come to the conclusion that potato tubers sproutedbefore planting should be planted in January and February with regard to tuber yield atcoastal belt of Black Sea Region.