Radyoaktif izleyici kullanarak Gediz havzası tarım alanlarında erozyon hızının saptanması
Determination of soil erosion rates using radioactive tracer in the agricultural region of Gediz basin
  1. Tez No: 149694
  2. Yazar: ERDENER YUMURTACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 137Cs, Orantılı Metod, Basitleştirilmiş Kütlesel Denge Modeli, Erozyon Hızı, 137Cs, Proportional Model, Simplified Mass Balance Model, Erosion Rate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
V ÖZET RADYOAKTİF İZLEYİCİ KULLANARAK GEDİZ HAVZASI TARIM ALANLARINDA EROZYON HIZININ SAPTANMASI YUMURTACI, Erdener Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, _. Nükleer Bilimler A.B.D. Danışman: Prof. Dr. Güngör YENER 14.01.2004, 58 sayfa Bu tez çalışmasında Gediz Havzası'mn farklı bölgelerindeki tarım arazilerinde Cs tekniği kullanılarak erozyon hızım belirlemek amaçlanmıştır. Havzada, beş ayrı bölgedeki taran alanlarından toprak örnekleri alınmış, örneklerin 137Cs konsantrasyonlarının derinliğe bağlı değişimleri incelenmiştir. Farklı bölgelerdeki toprak kayıpları ve depozisyonlar Orantılı Model ve Basitleştirilmiş Kütlesel Denge Modeli ile ayrı ayrı belirlenmiştir. Orantılı Model ile yapılan değerlendirmede erozyon hızlan -15 ile -28 t ha'V1 arasında ve depozisyonlar da +5 ile +41 t ha'V1 arasında bulunmuştur. Basitleştirilmiş Kütlesel Denge Modeli uygulanarak bulunan erozyon değerleri -16 ile -33 t ha'V"1 arasındadır. Bu model kullanılarak bulunan depozisyonlar ise +5 ile +55 t ha'V1 arasında yer almaktadır. Her iki model ile bulunan sonuçların 30 t ha'V1 a kadar olan miktarlarda birbiri ile uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII DETERMINATION of SOIL EROSION RATES USING RADIOACTIVE TRACER in the AGRICULTURAL REGION of GEDIZ BASIN YUMURTACI, Erdener MSc in Department of Nuclear Sciences (Physics) Supervisor : Prof. Dr. Güngör YENER 14.01.2004, 58 pages In this study, it was aimed to determine soil erosion rates by using i %n the Cs method in different agricultural regions of Gediz Basin. Soil samples were collected from five distinct cultivated sites under soil erosion. Gamma spectroscopic analysis was used for 137Cs concentration measurements and the variations of the concentrations with depth were investigated. Erosion and deposition rates at five different sites were calculated by both Proportional Model and Simplified Mass Balance Model. With Proportional Model, erosion and deposition rates varied between -15 and -28 t ha“V\ +5 and +41 t ha'V1» respectively. Soil loss and gain changed between -16 and -33 t ha'V1 +5 and +55 t ha'V1 with Simplified Mass Balance Model, respectively. It is observed that there is a good agreement between two models up to 30 1 ha'V”1 soil loss and gain.