Ege bölgesinde çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında dalgalanmalar ve etkileri üzerine bir araştırma
A research on undulations of price of seedless raisin and its effects in Aegean region
  1. Tez No: 149693
  2. Yazar: MELDA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ÖZERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çekirdeksiz kuru üzüm, fiyat analizi, fiyat dalgalanması, Ege Bölgesi, Seedless raisins, price analysis, price fluctuation, Aegean Region
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde izmir Ticaret Borsası çekirdeksiz kuru üzüm fiyatları üzerinde etkisi olan faktörler belirlenerek fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların daha iyi anlaşılacağı düşünülmüştür. Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında yıllar itibarıyla yaşanan aylık dalgalanmaların üreticiye ve Tariş'e etkileri çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. 4572 Sayılı TSKB Kanun ve sektöre getirebileceği etkilere yer verilmiştir. AB üyeliği gündemde olan Türkiye'de yapılması gerekenler tespit edilmeye çalışılmıştır. AB içindeki depolama kurumlan, üretici birlikleri, üretim ve depolama yardımları incelenmiştir. Türkiye'de çekirdeksiz kuru üzüm fiyat değişimlerinden üzüm üreticilerinin zarar görmemesi için çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the factors that effect formation of seedless raisins prices at Izmir Trade Exchange was determined and it was thought that the volatility of prices can be understood better in this way. Various dimensions of the effects of the monthly fluctuation of seedless raisins prices occurred during the years on producers and Taris were examined. Scope of the Act No. 4572 about agriculture sale cooperatives and its possible effects on the sector were examined. It was tried to determine the actions that should be implemented by Turkey which is a potential member of EU. Storing agencies, producer associations, production and storage aids of EU were examined. Suggestions were given to prevent the producer being negatively effected by the changing seedless raisins prices inTurkey.