Üç boyutlu ve gerçek zamanlı bir grafik motorunun tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and programming of a realtime 3D graphics engine
  1. Tez No: 149701
  2. Yazar: AHMET BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı, üç boyut, grafik, küresel hamonikler, CPCA, tone mapping, Realtime 3D rendering, spherical harmonics, CPCA, tone mapping
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET ÜÇ BOYUTLU ve GERÇEK ZAMANLI BİR GRAFİK MOTORUNUN TASARIMI ve GERÇEKLEŞTİRİMİ BİLGİLİ, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın Öztürk Aralık 2004, 81 sayfa Bu tezde, gerçek zamanlı bir üç boyutlu grafik motorunun tasarımı ve gerçekleştirimi için gerekli standart aşamalar, bu aşamalarda kullanılan, daha gerçekçi üç boyutlu görüntü imkanı sunan yeni algoritmalar, yazılımlar ve donanımlar, ve bunların kullanım avantajları anlatılmıştır. Özellikle gerçek zamanlı ışıklandırma ve gölgelendirme konusunda, çok daha detaylı ışıklandırma ve gölgelendirmeye izin veren Küresel Harmonik fonksiyonları kullanılarak ışıklandırma (Spherical Harmonics) incelenmişir. Küresel harmonikler kullanılarak grafiksel üç boyutlu bir dünyada, bir objenin kendi kendini gölgelemesi, diğer objelere olan ışıksal etkileri, obje yüzeyinden sızan ışığın etkileri gerçek zamanlı olarak hesaplanabilmektedir. Fakat küresel harmoniklerde veri miktarı, orjinal sinyale yaklaştıkça küresel harmonik fonksiyonların bir parametresi olan bant sayışırım karesi ile doğru oranda artar. Veri miktarının azaltılması için Gruplanmış En Önemli Terim Analizi (CPCA - Clustered Principal Componenet Analysis) adı verilen, vektörel bilgilerde sıkıştırma işlemini gerçekleştiren bir yöntem Icullanılmıştır. Bu konuda bir örnek programlanmış ve çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN & PROGRAMMING OF A REALTIME 3D GRAPHICS ENGINE BİLGİLİ, Ahmet MSCs International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Aydm Öztürk December 2004, 81 pages In this thesis, pipeline of designing and prograrnming a real time 3D graphics engine is studied. While doing this, standart stages of a realtime engine, the new algorithms, software and hardware that enables more realistic realtime rendering and their advantages has been studied. Especially, Spherical Harmonics functions, which enables very realistic realtime lightning and shading is studied. By the help of spherical harmonics, self shadowing, inter-object lightning and shadowing, subsurface scattering can be rendered in real time. While we are getting closer to the original signal by sampling it with spherical harmonics, a parameter called“number of bands”increase and the data increase with square of it. For compression of this data, a method which is called CPCA (Clustered Principal Component Analysis) can be applied to vectors for compression. On this subject a program has been developed and some comments are made.