Bazı radyonüklitlerin kompozit adsorbanlardaki alım davranışlarının ve karakteristiğinin incelenmesi
Investigation of sorption behaviour and characterisation of some radionuclides on composite adsorbents
  1. Tez No: 149702
  2. Yazar: AYSUN KILINÇARSLAN KAYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA AKYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uranyum, Toryum, Radyum, Polonyum, Kompozit Adsorban, Adsorpsiyon, Uranium, Thorium, Radium, Polonium, Composite Adsorbent, Adsorption
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
V ÖZET BAZI RADYONÜKLİTLERİN KOMPOZİT ADSORBANLARDAKİ ALIM DAVRANIŞLARININ VE KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ KAYGUN (KILINÇARSLAN), Aysun Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sema AKYIL Kasım 2004, 107 sayfa Nükleer teknolojide, ensdüstride, tıpta ve günlük yaşamda adsorpsiyona dayalı ön konsantre etme ve ayırma işlemleri önemli yer tutmaktadır. Radyoaktif maddelerin çeşitli katılar üzerine adsorpsiyomı, saflaştırma proseslerinde, elementlerin ayrılmasında, konsantre edilmesinde ve çevresel kontaminasyonu önlemek açısından önemlidir. Birçok anorganik ve organik adsorbanlar, radyoaktif ve endüstriyel atıkların işlenmesinde kullanılmaktadır. Kompozit adsorbanlar, sulu çözeltilerden metallerin uzaklaştırılması, ayrılması, konsantre edilmesi proseslerini iyileştirmek için geliştirilen adsorbanlann özel bir türüdür ve son yıllarda adsorban olarak çok dikkat çekmektedir.Poliakrilonitril (PAN) ve doğal bir zeolit olan klinoptilolitin belirli koşullarda karıştırılması ile granule halde kompozit adsorbanlar elde edilmiştir. Kompozit adsorbamn hazırlanmasında etkili olan parametreler incelenmiş ve hazırlanan adsorban yapısal olarak incelenmiştir. Hazırlanan kompozit adsorban, U(VI), Th(IV), Ra-226 ve Po-210'un adsorpsiyon davranışlarını incelemek amacıyla kullanılmıştır. PAN/zeolit kompozit adsorbamn U(VI), Th(IV), Ra-226 ve Po-210'un alım kapasiteleri incelenmiştir. Kesikli sistemde U(VI) ve Th(IV) iyonlarının adsorpsiyonu, kolon sisteminde ise Ra-226 ve Po-210 'un adsorpsiyonu incelenmiştir. PAN/zeolit kompozit adsorban üzerine bu radyoelementlerin adsorpsiyonunu etkileyen, U(VI) ve Th(IV) için başlangıç konsantrasyonu, Ra-226 ve Po-210 için aktivite konsantrasyonu, çözelti pH'ı, çalkalama/etkileşim süresi ve sıcaklık gibi parametreler incelenmiştir. Optimum adsorpsiyon koşullarında, sulu çözeltilerden U(VI), Th(IV), Ra-226 ve Po-210'un giderilmesinde kompozit adsorbanda bu radyoelementlerin adsorpsiyon verimi sırasıyla; %66.65±0.39, %97.97±0.20, %98.73±0.59 ve %75.00±0.15 olarak bulunmuştur. Bu radyoelementlerin adsorpsiyon termodinamiği incelenmiş ve U(VI), Th(IV) adsorpsiyon proseslerinin endotermik karakterli, Ra-226 ve Po-210 için prosesin ekzotermik karakterli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF SORPTION BEHAVIOUR AND CHARACTERISATION OF SOME RADIONUCLIDES ON COMPOSITE ADSORBENTS KAYGUN (KILINÇARSLAN), Aysun MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sema AKYİL November 2004, 107 pages Preconcentration and separation processes based on adsorption processes are important in nuclear technology, industry, medicine and daily life. Adsorption of radioactive elements onto various solids is important in purification process, environmental contamination and separation and preconcentration of elements. Many organic and inorganic adsorbents are used treatment of radioactive and industrial wastes. The composite adsorbents are very special class of adsorbents, developed to improve the processes of separation, concentration or removal of metal ions from solutions. They have attracted attention as adsorber materials in recent year.The composite adsorbents as granule were prepared by mixing of Poliakrilonitrile (PAN) and clinoptilolite that is a natural zeolite in specific conditions. The effective parameters for preparing the composite adsorbents were investigated structure of prepared adsorbent was analyzed. The prepared composite adsorbent was used for investigating the adsorption behavior of U(VI)5 Th(IV), Ra-226 and Po-210. The adsorption of U(VT) and Th(IV) ions was investigated in batch system and also adsorption of Ra-226 and Po-210 was studied in column system. The effective parameters for adsorption of the radioelements on adsorbent such as the initial concentration of U(VI) and Th(IV); the activity concentration of Ra-226 and Po-210; pH of the solution; shaking/contact time and temperature of solution were studied. Adsorption yield of these radioelements on composite adsorbent for removal of U(VI), Th(IV), Ra-226, Po-210 from aqueous solution in optimum conditions were determined as %66.65±0.39, %97.97±0.20, %98.73±0.59, %75.00±0.15 respectively. Adsorption thermodynamics of these radioelements were studied and it was found that although the processes for U(VI), Th(IV) were endotermic, the processes for and Ra- 226, Po-2210 were exotermic.