Yoroz Tüneli kazısında patlatmadan kaynaklanan titreşimlerin ölçümü ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi
Measurement of ground vibrations induced by blasting and evaluation of their environmental effect during Yoroz Tunneling
  1. Tez No: 149700
  2. Yazar: OKTAY DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN KESİMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Patlatma, Yer Titreşimi, Çevresel Etki, Tünel, Alt yan, Üst yan VI, Blasting, Ground Vibration, Environmental Effect, Tunnel, Benching, Heading VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Patlayıcı madde kullanımının madencilik, tünelcilik, taş ocakçılığı, inşaat gibi sektörlerde yaygınlaşması ile birlikte yer sarsıntısı ve hava şokundan kaynaklanan çevre problemleri ile sıkça karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla yer sarsıntısının büyüklüğünün tahmini, patlatma bölgesinin yakınındaki yapılar üzerindeki hasarların önlenmesi bakımından büyük önem taşır. Bu tez kapsamında, Yoroz Tüneli kazı işlemi sırasında patlatmadan kaynaklanan çevresel etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, mevcut durumda uygulanan patlatma kazı modeli incelenmiş ve gerçekleştirilen atımlara eşlik edilerek yer sarsıntısı değerleri ölçülmüştür. Titreşim ölçer cihazı ile elde edilen kayıtlar, uluslararası standartlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde, patlatma sonrası açığa çıkacak titreşimlerin önceden tahminine yönelik olarak PPV=1 87,22 SD"U648 eşitliği 0,7679 kararlılık katsayısı ile elde edilmiştir. Elde edilen bu eşitlik kullanılarak bundan sonra bu bölgede yapılacak patlatmalardan kaynaklanacak çevresel etkilerin elimine edilmesine yardımcı olunarak patlatma koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yapılan atımların ayrı ayrı değerlendirilmesi sonucu kararlılık katsayılarının giderek yükselmesi, bize atımların kendi içinde değerlendirilmesinin daha sağlıklı ve tutarlı sonuçlar vereceğini göstermiştir. Alt yan kazısının birden fazla serbest yüzeye sahip olmasından ötürü çevreye olan etkisinin daha az olduğu görülmüştür. Patlatma sonucu oluşan titreşimler üzerindeki en yüksek etkiyi bir defada patlatılan en fazla delik sayısının yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Measurement of ground vibrations induced by blasting and Evaluation of Their Environmental Effect during Yoroz Tunnelling An increasing use of explosives in the industries such as mining, construction, tunneling, quarrying where blasting is often used as a mode of operation cause the environmental problems, ground vibrations and air blasts have been frequently encountered. Therefore, the prediction of the magnitude of ground vibration to be induced is of great importance to prevent the damages to the structures close to the blasting point. In this study, the potential impact of ground vibrations produced from blasting operations during Yoroz tunneling was investigated. The current method of excavation was evaluated by measuring ground vibration components at different locations. The records obtained by vibration measurement equipment were compared to international standards. From the statistical analysis of the results, the general peak particle velocity equation PPV= 187,22 SD"1-2648 was constructed with a correlation coefficient of 0,7679. By using the equation it is aimed eliminating environmental effects of blasting and optimizing blasting conditions for subsequent blasting operations at the region. High determination coefficients were obtained when the data pairs were evaluated for each blasting. This suggested mat the evaluation of the data for each blasting should be treated separately. Benching has a little environmental effect of blasting from top heading because benching has more than one free face. It is proved mat the number of drillholes fired simultaneously has the most effect on blast induced vibrations.