Bezelye (Pisum sativum L.)'de çıkış sonrası kullanılan bazı herbisitlere amonyum sülfat ilavesinin tarla koşullarında etkililiğinin araştırılması
Studies on efficacy of ammonium sulphate addition into some post emergence herbicides used for pea (Pisum sativum L.) growing under field condition
- Tez No: 149704
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, herbisit, amonyum sülfat, düşük doz, Pea, herbicide, ammonium sulphate, reduced dose
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, bezelyede çıkış sonrası kullanılan bazı herbisitlere amonyum sülfat ilavesinin tarla koşullarında herbisidal etkide artışa sebep olup olmadığı araştırılmıştır. Manisa'nın Turgutlu İlçesi Urganlı Beldesi'nde, 2002 yılında kurulan tarla denemesinde Carmen“Pisum sativum L.”bezelye ile çalışılmış; bentazon (250cc/da ve 125cc/da) ve imazamox (100cc/da ve 50cc/da)etkili maddeli herbisitlerin ikişer farklı dozları ve bunlara amonyum sülfat (400 g/100 L su) ilave edilen dozları çıkış sonrası uygulanmıştır. Bu amaçla yapmış olduğumuz araştırmada, imazamoxun %50 azaltılmış dozuna amonyum sülfat ilave edildiğinde, bunun iki katı ama amonyum sülfat ilave edilmeyen dozuyla yabancı otlara karşı istatistiki olarak aynı etki sağlanmıştır. Ancak denenen bir diğer herbisit; bentazonda etkide bir artış saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted find out influence of ammonium sulphate addition on the efficacy of some post emergence herbicides recommend to in pea fields. Carmen“Pisum sativum L.”pea variety was used for field trial that set up in Urganli Town of Turgutlu District in Manisa in 2002. Two different doses of bentazon (250 cc/da and 125 cc/da), imazamox (100 cc/da and 50 cc/da) and doses of addition ammonium sulphate (400 g/100 L water) to these herbicides were applied post emergence. In this research, similar efficacy against the weeds was obtained from the 50 % reduced dose of imazamox recommended one. With addition of ammonium sulphate and two times increased of this dose without addition of ammonium sulphate, statistically. However, no increases on efficacy was determined at other herbicide, bentazon.