Patateste (Solanum tuberosum L.) yaprak ve petiollerden adventif sürgün rejenerasyonu üzerine bir araştırma
A study on the adventive shoot regeneration from leaf and petiols in potatoes (Solanum tuberosum L.)
- Tez No: 149706
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİHİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates (Solanum tuberosum L.), nod kültürü, meristem kültürü, in vitro, rejenerasy on, Potato {Solanum tuberosum L.), nod culture, meristem culture, in vitro, regeneration
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET PATATESTE (Solunum tuberosum L.) YAPRAK VE PETİOLLERDEN ADVENTİF SÜRGÜN REJENERASYONU ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ŞAHİN, Naime Vilda Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr.Zihin YILDIRIM Ağustos 2004, sayfa: 39 Bu çalışmada 4 patates genotipinin petiollü yaprakçıklardan adventif sürgün rejenerasyonu üzerine 4 farklı besin ortamının etkisi araştırılmıştır. Bitkicikler meristem kültürü yoluyla elde edilmiş ve nod kültürü vasıtasıyla çoğaltılmıştır. Çoğaltılan bitkiciklerin petiollü yaprakçıklan 4 farklı katı ortamda kültüre alınarak adventif sürgün rejenerasy onları incelenmiştir. Petri kaplan ve tüplere yerleştirilen eksplantlarda (petiollü yaprakçık) sürgün veren eksplant, kök veren eksplant ve kap basma toplam sürgün sayımlan yapılmıştır. 4 besin ortamında en yüksek sürgün oluşumu Nif(101) çeşidinde bulunmuştur. Sürgün veren eksplant sayısı ve toplam sürgün sayılan bakımından 101 nolu çeşidi sırasıyla 122, Resy ve Agria çeşitleri izlemiştir. Sürgün veren eksplant sayısı ve toplam sürgün sayısı bakımından ortamlar arasında fark gözlenmemiştir. Kök veren eksplant sayısı bakımından ise 101 nolu genotip en yüksek değerleri III ve IV nolu ortamlarda (4,667) vermiştir. 122 klonu; II nolu ortamda, Resy ve Agria çeşitleri ise El nolu ortamda en yüksek değerleri vermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE ADVENTİVE SHOOT REGENERATION FROM LEAF AND PETİOLS IN POTATOES {Solanum tuberosum L.) ŞAHİN, Naime Vilda MSc. In Field Crops Department Supervisor: Prof.Dr.Zihin YILDIRIM August 2004, pages: 39 In this study, in vitro adventive shoot regeneration of 4 donor potato genotypes in 4 different growth media was studied. Plantlets obtained by meristem culture and propagated by nod culture. Leaflets and petiols taken from plantlets in four different solid media were cultured and adventive shoot regeneration was observed. Leaves taken from 4 genotypes were transfered into petri dishes and test tubes. The explants that produced shoots and roots and the total shoots in test tubes were counted. The highest mean for three measurement were obtained in Nif cultivar and Clone 122, Resy and Agria genotypes followed it. There were no differences between the mediums in terms of the measurement of the criteria shoots and total shoot numbers. For the number of roots ClonelOl (Nif) gave the highest means in the medium 3 (MS+3 mg/1 BAP+2 mg/1 IAA+1 mg/1 GA3+3O gr. şeker) and put names(4,667) medium 4 (MS+3 mg/1 BAP+2 mg/1 IAA+1 mg/1 GA3+0,66 mg/1 TDZ+30 gr. şeker). Clone 122 gave high mean in the medium 2 (MS+3 mg/1 BAP+0,5 mg/1 IAA+1 mg/1 GA3+0,66 mg/1 TDZ+30 gr şeker);Resy and Agria gave the highest mean in the medium 3..