Mırmır balığı (Lithognathus mormyrus) yumurtaların embriyolojik gelişimi ve erken dönem (Leichotrophic Faz) larval morfogenisisi
Embriologic development and early phase (Leichotrophic phase) larval morphogenesis of mormyrus (Lithognathus mormyrus) eggs
  1. Tez No: 149707
  2. Yazar: BURAK ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KÜRŞAT FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mtrmıt(Lithognathus mormyrus L.), embriyo, vitellüs keseli larva, gelişim, Striped sea bream, Lithognathus mormyrus, embryo, yolk-sac larvae, development
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET MIRMIR BALIĞI (LITHOGNATHUS MORMYRUS) YUMURTALARININ EMBRİYOLOJİK GELİŞİMİ VE ERKEN DÖNEM (LEICHOTROPHIC FAZ) LARVAL MORFOGENESİSİ Burak UNSAL Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştriciliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kfirşat FTRAT Aralık 2004, 28 sayfa Bu çalışmada Mırmır balığı {Lithognathus mormyrus L.) yumurtalarının embryolojik gelişim safhası ile vitellüs kesesinin tüketimi boyunca larval gelişimleri incelenmiştir. Yumurtaların ortalama çaplan 0,714±12,86 mm., yağ damlası çaplan 0,181±13,44 mm. olarak saptanmıştır. Yumurtalann gelişim süreci içindeki morula, gastrula, neurula ve yumurtadan çıkış safhalan sırasıyla 0.70 dakika, 3.15 dakika, 5.25 dakika ve 12.75 dakika olarak belirlenmiştir. Yumurtadan yeni çıkan larvalann boylan 1,738±0,032 mm, vitellüs kesesi hacmleri 0,118±0,008 mm3, yağ damlası hacmleri 0,003±0,0002 mm3, sindirim tüpü uzunluklan 0,472±0,024 mm, otolit çaplan 54±7,627 um, baş uzunluklan 299±1 1,307 um, göz çaplan 157±8,247 um, preanal uzunluklan 911±0,033 um ve postanal uzunluklan 827±0,032 um olarak tespit edilmiştir. Yumurtadan çıktıktan 40 saat sonra ağız açıldığında bu büyüklüklerin sırasıyla 2,869±0,014 mm, 0,003±0,001 mm3, 0,001±0,0001 mm3, 0,609±0,015 mm, 134±7,813 um, 376±9,931 um, 221±13,011 um, 1,024±0,027 mm and 1,845±0,028 mm olduklan gözlenmiştir. Mırmır larvalarının ilk 18 saate toplam boy gelişiminin %84'ünü, vitellüs kesesi tüketiminin %65'ini ve yağ damlası tüketiminin %62'sini tamamladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EMBRIOLOGIC DEVELOPMENT AND EARLY PHASE (LEICHOTROPHIC PHASE) LARVAL MORPHOGENESIS OF MORMYRUS {LITHOGNATHUS MORMYRUS) EGGS Burak UNSAL In this study embryonic and yolk-sac larval development of striped sea bream (Lithognathus mormyrus) were investigated. The average diameters of eggs and oil globule were measured as 0.714±12.86 mm and 0.181Ü3.44 mm, respectively. Morula stage, gastrula, neurula stage, formation of somites and hatching of eggs were determined 02:10h, 05:15h, 08:45h, 09:45h and 21:15h after fertilization, respectively. The total length, volume of yolk-sac, volume of oil globule, digestive tube length, otolith diameter, head length, eye diameter, preanal and postanal length of newly hatched larvae were measured as 1.738±0.032 mm, 0.118±0.008 mm3, 0.003±0.0002 mm3, 0.472±0.024 mm, 54±7.627 urn, 299±1 1.307 um, 157±8.247 um, 911±0.033 urn and 827±0.032 um, respectively. When the mouth opened at 40 h after hatching, all these characteristics were measured as 2.869±0.014 mm, 0.003±0.001 mm, 0.001±0.0001 mm3, 0.609±0.015 mm, 134±7.813 um, 376±9.931 um, 221±13.011 um, 1.024±0.027 mm and 1.845±0.028 mm respectively. In first 18 h, it was observed that larvae completed 84% of total length development, 65% of absorption of yolk-sac and 62% of absorption of oil globule. Statistical analyses showed negative allometry for the relationship between total length-yolk sac volume (r=0.94) and total length-oil globule volume (r=0.87). Besides, results showed positive allometry for the relationship between total length-digestive tube lengths (r=0.89) in early life history of striped sea bream.