Yapı içi ortam nemine etki eden faktörlere yönelik bir bilgisayar programı 'ılıman-nemli iklim bölgesi örneği'
An example of warm-humid climate region -a computer program related to the parameters which effect to the parameters effect the level of humidity in the interior climate of the buildings
- Tez No: 149710
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA REŞAT SÜMERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Nem, İklimsel Konfor, Dıman-Nemli İklim, Bilgisayar Programı VI, Humid, Climatic Comfort, Warm-Humid Climate, Computer Program VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET İklimsel konfor, insanın belli değerlerdeki iç çevre iklim elemanlarının etkisi altında iken konforsuzluk duymadığı durum olarak tanımlanabilir. İklimsel konforun sağlanabilmesi, iç çevre iklim elemanlarının sahip olduğu değerlere bağlıdır. İç çevre iklim elemanlarının konfor şartlarım sağlayacak değerlerin altında veya üstünde değerlere sahip olması, yapı iç iklimini olumsuz yönde etkileyerek insan sağlığı üzerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olur. İklimsel konforu belirleyen iç çevre iklim elemanlarından biri nemdir. İç ve dış çevresel faktörlerle yapı kabuğundan etkilenerek farklı değerler alan nemin en yoğun olarak görüldüğü bölgelerden biri ılıman-nemli iklim özelliği gösteren bölgelerdir. Ilıman-nemli iklim bölgelerindeki yoğun nem oram, bölgedeki yapılara ve yapıların iç iklimine etki ederek yapı ve insan sağlığım olumsuz yönde etkiler. Bu çalışmanın amacı; ılıman-nemli iklim bölgelerindeki yoğun nemin, yapı iç iklimi üzerindeki etkilerini ortaya koyarak yönlendirici olacak, konu ile ilişkili mimari tasarım ve uygulamalarda oluşturulacak ilke ve çözümlerde karar verici görevi yapacak, tasarımcı ve kullanıcının yararlanabileceği bir bilgisayar programı hazırlamaktır. Çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme ile sonuçlar ve öneriler bölümlerinden oluşmaktadır. Genel Bilgiler bölümünde; çalışmanın amaç ve kapsamı ile konuya ilişkin kavram ve açıklamalara yer verilmiştir. Yapılan Çalışmalar Bulgular ve İrdeleme bölümünde; bilgisayar programım hazırlamak için izlenen yöntem anlatılarak, programın uygulanabilirliği bir örnek üzerinde gösterilmiştir. Sonuçlar ve Öneriler bölümünde; ulaşılan sonuçlar ve öneriler anlatılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda hazırlanan bilgisayar programı ile, tasarımcılar ve kullanıcılar tasarladıkları veya sahip oldukları konutların nem ile ilgili verilerim girdiklerinde, yapı içi nem seviyesini konfor sınırları içinde tutabilecekleri bilgilere ulaşabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“An Example of Warm-Humid Climate Region”- A Computer Program Related to the Parameters which Effect the Level of Humidity in the interior Climate of the Buildings Climatic comfort can be described as the condition in which people do not feel discomfort when they are under the effects of interior climatic components at certain values. Providing climatic comfort depends on the values that the interior climatic components have. If the interior climatic components have values below or above the required values that provide the comfort conditions, they affect the interior climate negatively and hence cause various diseases on human health. One of the interior climatic components determining the climatic comfort is humidity. Humidity is affected by both interior and exterior factors and building shell, and hence it takes different values. The regions which have warm-humid climatic characteristics have the most intense humidity. The aim of this study is to create a computer program that will be a guide by showing the effects of the intense humid on the interior climate of buildings in the warm- humid regions; that will function as a decision-maker for the principles and resolutions to be created for the architectural designs and applications related to the subject; and that will be utilized by designers and users. This study consists of the following sections: General Information, Works Done, Findings and Discussion, and Conclusions and Recommendations. The General Information section contains the aims and scope of the study, and the notions and explanations related to the topic. The Works Done, Findings and Discussion section explains the method used for the creation of a computer program, and the applicability of the computer program by the designers and users with examples. The Conclusions and Recommendations section presents the conclusions and recommendations. By using the computer program, designers and users will obtain the necessary information which will help them keep the level of humidity within comfort limits in the houses they design or own once they enter the data related to the humidity.