Sorption equilibrium, kinetics and modelling of Cr(III) removal from aqueous solutions by ion exchange
Cr(III) iyonlarının sulu çözeltilerinden iyon değiştiricilerle uzaklaştırılmasının tutulma dengesi, kinetiği ve matematik modellemesi
  1. Tez No: 149725
  2. Yazar: NİLAY GİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU, PROF. DR. NALAN KABAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İyon değişimi, Cr(III) uzaklaştırılması, salıverme, sıyırma, Ion exchange, Cr(III) removal, breakthrough, elution
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezin başlıca hedefi, endüstriyel atık sularda oldukça yaygın olarak rastlanan Cr(III) iyonlarının, sulu çözeltilerden şelat yapıcı (RSP, RSPO, RSCP, Diaion CRP-200) ve kuvvetli asidik iyon değiştirici (Purolite C-160) reçinelerle uzaklaştınlmasıdır. Bu amaçla, laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen denemeler neticesinde; reçinelerin fonksiyonel gruplarının, ortam pH'ının ve reçine miktarının Cr(III) uzaklaştırma üzerine etkileri tespit edilmiştir. Diaion CRP-200 ve Purolite C-160 reçinelerinin denge ve kinetik davranışları incelenmiş; literatürde yer alan çeşitli modeller kullanılarak kütle aktarım mekanizması tespit edilmiştir. Uyuşum katsayılarının belirli güven düzeylerindeki istatiksel analizleri sonucunda, hızı belirleyen adımın, Diaion CRP-200 ve Purolite C-160 reçineleri için tanecik yayınımı ve kimyasal reaksiyon olduğu saptanmıştır. Kolon çalışmaları ile elde edilen salıverme eğrilerin, Thomas çözümüne uyarlanarak tasarım parametrelerinin bulunması, geliştirilen bir Matlab programı yardımıyla yapılmıştır. Ayrıca; Cr(III) iyonlarının yanısıra A1(III) ve Fe(III) iyonları da içeren üç bileşenli çözeltilerle yapılan kesikli ve sürekli denemelerle; reçinelerin (Diaion CRP-200 ve Purolite C-160) denge ve kolon tutma/sıyırma davranışları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to investigate the performance of chelating resins (RSP, RSPO, RCSP, Diaion CRP-200) containing phosphinic and/or phosphonic acid groups and strong acid cation exchange resin (Purolite C-160), on the sorption of Cr(III) from aqueous solution The aim was achieved by determining the effect of functional group of resins, pH of solutions and resin amount for Cr(III) removal. Sorption and elution performances of resins were compared with column studies. Batch stripping condition of Diaion CRP-200 resin was developed by using several eluting agents. Kinetic and equilibrium properties of both chelating (Diaion CRP-200) and cation exchange (Purolite C-160) resins were determined. Five kinetic models have been applied to fit the data obtained by a series of batch experiments to find the mass transfer mechanism of the process. The results of statistical analysis indicate that the rate determining step is particle diffusion and chemical reaction according to ISVM, UCM, respectively, for both of the resins. The data collected from column experiments were used in a model study for design purpose. The results of computer simulations gave column characteristics on both the mass transfer and the hydrodynamics. As a separate study, equilibrium behavior and column sorption/ elution performances of resins were investigated and compared with each other by using multicomponent solution containing Cr(III), Al(III) and Fe(III) ions.