Ses ve ışık ünitesi konusunda 5e modeline uygun rehber materyal geliştirilmesi ve etkililiğinin araştırılması
An investigation of guide material development and its affectiveness according to 5e model for the sound and light unit
  1. Tez No: 149724
  2. Yazar: MİRAÇ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleştiricilik, 5E Modeli, Ses ve Işık, Rehber Materyal, Fen Bilgisi Öğretimi VI, Constructivism, 5E Model, Sound and Light, Guide Material, Science Teaching VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
ÖZET Bu araştırmada, ilköğretim 5. sınıf fen bilgisi müfredatında yer alan“Ses ve Işık”ünitesi ile ilgili 5E modeline uygun olarak tasarlanan örnek bir rehber materyal geliştirilmiş, uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Gözlem ve kontrol gruplu deneysel desen kullanılan bu çalışma, 2003- 2004 öğretim yılı güz döneminde Şanlıurfa ili merkez ilçesinde bir devlet okulunda 5. sınıflardan yansız olarak seçilen iki grup üzerinde yapılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla“Ses ve Işık Ünitesi Basan Testi”ve“Fen Bilgisi Tutum Ölçeği”geliştirilmiştir. Bu iki ölçme aracı ve rehber materyal pilot olarak uygulanmış ve Uygulamalar sonrasında gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Bu iki ölçme aracı dışında; 5E Modeline Uygun Olarak Tasarlanan Bütünleştirici Öğrenme Ortamlarım Değerlendirme Anketi (CLESAF), öğrenci gözlem formları, sınıf içi öğrenci gözlem kayıtları, öğretmen ve öğrencilerle yapılan informal mülakatlar da kullanılmıştır. Ayrıca başarı teatiyle birlikte öğrencilerin sahip oldukları yanılgılar tespit edilmiş ve materyale bunları giderecek nitelikte etkinlikler yerleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının bilişsel başarı, duyuşsal tutum ve öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi açısından karşılaştırılmasında niceliksel verilerin analizinde t testi kullanılmıştır. Bütünleştirici yaklaşımla öğretim gören deney grubundaki öğrencilerin bilişsel başarı ve tutumları, kontrol grubu öğrencilerine oranla P=0.05 düzeyindeki test sonuçlarına göre anlamİı bir şekilde daha fazla gelişim göstermiştir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre yanılgılarını gidermede daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Hem deney hem de kontrol gruplarında gözlem yapılan bu araştırmada; deney grubu öğrencileri tamamen kendi öğrenmelerinde sorumluluk üstlenecek şekilde etkinliklere katılmışlardır. Gözlemlerde; öğretmenin yönlendirmesi ve kontrolü, aktif öğrenci davranışları, farklı materyaller hazırlama, işbirliği, araştırma, inceleme, uygulama, soru - cevap, açıklama, tam katılım ve dosya hazırlama gibi konular dikkate alınmıştır. Sonuçta, deney grubunda bu yaklaşımın öğrenciler üzerüıdeki olumlu etkisi gerek niteliksel, gerek niceliksel açıdan ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation of Guide Material Development and Its Affectiveness According to 5E Model for the Sound and Light Unit In this study, in the curriculum of science“Sound and Light Unit”was applied to the fifth grade students. While doing this study 5 E Model used. During this process a guide material was developed;, implemented and evaluated. Using the observation and experimental design* this study was concluded on two randomly selected groups among the fifth grade students from a public primary school in Şanlıurfa during 2003 - 2004 acedemic year. In order to gather data knowledge measurement test and attitude scale test were developed. As pilot two tests and guide material were used. While going through these applications required corrections were made. Besides these two tests, constructivist learning environment survey according to five E (CLESAF) model test, student observation forms, observation registrations inside class and informal interviews with students and teachers were applied. Students having misconceptions about unit were identified by the knowledge measurement test. The materyal were enriched to get rid of these misconceptions, t test as a quantitative analysis technique was used for comparison of the experimental and the control groups in terms of cognitive success, sensory attitude, and learning environment evaluation. According to with p=0.05 test results, the cognitive success and sensory attitudes of students learning in accordance with constructivist approach in the experimental group was identified more significantly in development level than those in the control group. Also, comparing the experimental and the control groups, the experimental groups were more successful than control groups in terms of their misconceptions. The study used observation method in the experimental and the control groups revealed that the students themselves in the experimental group became more active in science course to form their learning completely in accordance with constructivist approach. Finally the positive effect of this approach on students in experimental group was tested both qualitatively and quantitatively.