Bir trafik vaka tespit algoritmasının gerçeklenmesi ve uygulanması
An implementation and testing of an incident detection algorithm
- Tez No: 149734
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHAR KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Çevre Yolu Yönetim Sistemleri, Trafik Benzetim Sistemleri, McMaster Algoritması, Vaka Tespit Algoritmaları, Freeway Management Systems, Traffic Simulation Systems, McMaster Algorithm, Incident Detection Algorithms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
V ÖZET BİR TRAFİK VAKA TESPİT ALGORİTMASININ GERÇEKLENMESİ VE UYGULANMASI ŞENGÜLEŞ, Elif Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahar KARAOĞLAN Eylül 2004, 108 sayfa Bu çalışmada çevre yolu trafik yönetim sistemlerinin önemine değinilmiş ve alt başlıklarından vaka tespiti konusuna odaklanılmışlar. Bu doğrultuda vaka tespiti için yaygın olarak tanınan ve kullanılan McMaster Algoritması gerçeklenmiştir. Algoritmanın performansı, TSIS (Traffic Systems Integrated Software) ortamı yardımı ile hazırlanan İzmir-Çeşme Otoyolu benzetimi üzerinde değerlendirilmiştir. Benzetim üzerindeki algılayıcı istasyonlardan toplanan veriler kullanılarak McMaster grafikleri ve grafiklerin sınır değerleri hesaplanmıştır. Son olarak benzetim üzerinde gerçek hayattakine benzer rasgele vakalar meydana getirilmiş, McMaster algoritmasının bulduğu sonuçlar performans testleri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN IMPLEMENTATION AND TESTING OF AN INCIDENT DETECTION ALGORITHM ŞENGÜLEŞ, Elif M. Sc, International Computing Institute Supervisor: Prof. Dr. Bahar KARAO?LAN September 2004, 108 pages In this study we emphasized the importance of Freeway Management Systems and within this scope we focused on the Incident Detection Algorithms. McMaster algorithm which is one of the best known and widely used incident detection algorithm is implemented. The performance of the algorithm is assessed on the simulation of Izmir-Çeşme highway. TSIS (Traffic Systems Integrated Software) platform is used as the simulation environment. Graphics and graphic boundaries of McMaster algorithm are calculated with the gathered detector data from the simulation. Random incidents are generated to simulate incidents similar to those in real life. McMaster algorithm is run on this data and its performance is evaluated in terms of number of true incidents detected and the average time lag between the incidents and their detection.