Katalaz (CAT) geni DNA tekrar dizi polimorfizmleri ile vitiligo'ya duyarlılığın araştırılması
Investigation of vitiligi sensitivity using DNA repeat polymorphisms on catalase (CAT) gene
- Tez No: 149747
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SACİDE PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Melanosis PCR-RFLP, Vitiligo, Oksidatif stres, Katalaz geni, Melanocytes, PCR-RFLP, Vitiligo, Oxidative stres, Catalase gene (CAT)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET KATALAZ (CAT) GENİ DNA TEKRAR DİZİ POLİMORFİZMLERİ İLE VİTİLİGO' YA DUYARLDLIĞIN ARAŞTUULMASI BULUT, Haydar Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü, Genel Biyoloji A.B.D Tez Yöneticisi :Yard.Doç. Sacide PEHLİVAN Mayıs 2004, 53 sayfa Vitiligo deride melanosit kaybından dolayı renksiz bölgelerin açığa çıkmasıdır. Dünya çapmda görülme sıklığı % 1-2 civarındadır. Melanosit kaybının sebebi bilinmemesine rağmen, oksidatif stres vitiligo hastalarında melanosit kaybına sebep olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda vitiligo hastalarmın bütün derilerinde hidrojen peroksit (H2O2) varlığının kontrol gruplarına göre anlamlı miktarda yüksek olduğu, buna karşın katalaz enzim aktivitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Asya populasyonuna ait vitiligo hastalan ile kontrol grubu olarak seçilen sağlıklı bireylerin DNA analizinde kullanılan markırlardan CAT geninin 9. ekzonunda bulunan (T/C) tek nükleoid polimorfizminin (TNP) bilgilendirici olduğu açıklanmıştır.VI Bu çalışmada; Türk popülasyonunda katalaz (CAT) geninin 9. ekzonunda bulunan tek nükleotid T/C polimorfizmi ile vitiligo hastalığı arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Otuz dört vitiligo hastası ve 49 sağlıklı bireyde CAT geninin 9. ekzonunda bulunan tek (T/C) nükleotid polimorfizmi (TNP), PCR-RFLP yöntemi (BstXl restriksiyon enzimi) kullanarak analiz edilmiş ve sonuçlar istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuçta; vitiligolu hastalarda T/T homozigot allelinin kontrol grubuna göre daha yüksek sıklıkta rastlandığı, fakat kontrol ve hasta genotip frekansları karşılaştırıldığında istatistiki olarak anlamlı bir fark gözlenmediği saptanmıştır. Hasta ve kontrol gruplarının genetik frekansının Hardy- Weinberg eşitliğinden sapma gösterdiği belirlenmiştir. CAT geninde yer alan ve başka toplumlarda vitiligoya yatkınlıkta rol oynayabileceği düşünülen bu polimorfizmin Türk toplumunda vitiligo etiyoloj isinde önemli rolü olmayabileceği, bunu daha kesin söyleyebilmek için ise daha geniş gruplarda çalışmanın uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF VITILIGO SENSITIVITY USING DNA REPEAT POLYMORPHISMS ON CATALASE (CAT) GENE BULUT, Haydar MSc in Biology Supervisor Asist.Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN May 2004, 53 pages Vitiligo is loss of skin colour due to melanocyte death in the skin of patient, with prevalence to %l-2 world population. The causes of melanocyte death remain unclear, but oxidative stress could be an important phenomenon in the pathophysiology of vitiligo. The accumulation of hydrogen peroxide (H2O2) and low catalase levels have recently been demonstrated in the epidermis of vitiligo patients. Earlier T/C single nucleotide polymorphism (SNP) in exon 9 of the CAT gene marker was found to be informative for DNA analysis of Caucasian vitiligo patients and control subjects. Aim of this study is to find out possible association between the CAT gene and vitiligo susceptibility in Turkish population by this markir.vm T/C single nucleotide polymorphism (SNP) in exon 9 of the CAT gene was analysed with the PCR-RFLP method (restriction endonuclease BstX I) in 34 vitiligo patients and 49 healthy controls and results were statistically evaluated. It was observed that T/T Heterozygotes are more frequent among vitiligo patients than controls, but when the observed control and patient genotype frequencies were compared satatistically, they were not significantly different. The observed genotype frequencies of control and vitiligo patient groups significantly differ from predicted by the Hardy- Weinberg equation. These results show us that, this marker does not significantly appear in Turkish vitiligo patients. CAT gene polimorfism which possible association with vitiligo susceptibility in other populations, can not be play role in etiology of vitiligo, to confirm this need further support researches with wide groups.