Ege bölgesi pamuk tarımı yapılan topraklarda farklı extraksiyon yönetimleri ile alınabilir kükürt miktarının belirlenmesi
Determining the appropriate quantity of sulphur of Ege region soils in which cotton agriculture is made widespreadly
  1. Tez No: 149746
  2. Yazar: SEDA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HAKERLERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, alınabilir kükürt, extraksiyon yöntemi, ICP, Soil, extractable sulphur, extraction method, ICP
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı; yaygm olarak pamuk tarımı yapılan Ege Bölgesi topraklarının bitkiye yarayışlı kükürt miktarlarını belirlemede kullanılabilecek en uygun extraksiyon yöntem veya yöntemlerini seçmektir. Bu amaca yönelik toprak ve bitki örneklemeleri bölgede yaygm olarak pamuk tarımı yapılmakta olan yöreleri en iyi simgeleyecek beş farklı lokasyonda (Nazilli, Menemen, Söke, Salihli ve Koçarlı) yapılmıştır. Araştırmada çalışılan yöre topraklarının ayrımlı özellikleri yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerle belirlenmiş olup çizelgeler halinde metinde sunulmuştur. Yöre topraklarının kükürt durumu ile birlikte bu topraklara uygulanabilecek en uygun extraksiyon yönteminin seçiminde; toprak omeWemelerinin yapıldığı alanlarda yetiştirilen bitki yapraklarında belirlenen kükürt içeriklerinin karşılaştırılması kullanılmıştır.VI Araştırmada, örneklemeler dışında yapılan kültürel işlemlerin tümü çiftçi koşullarında gerçekleştirilmiştir. Ele alman yedi farklı extraksiyon yönteminin bölge koşullarına uygunluğunun değerlendirildiği bu çalışmada, topraklarda farklı extraksiyon çözeltileri ile ICP' metrik belirlenen alınabilir kükürt miktarları arasındaki ilişkilerin istatistiki değerlendirilmesinde en yüksek korelasyonu Ca (H2P04)2Çözeltisi ile extraksiyon yöntemi vermiştir. Bu yöntemi; NH4OAC çözeltisi ile etraksiyon yöntemi izlerken uygulanan yöntemler içerisinde KH2PO4 ile extraksiyon yöntemi üçüncü, soğuk su ile extraksiyon yöntemi dördüncü, NaCl nötr tuz çözeltisi ile extraksiyon yöntemi ise bölge topraklarına uygunluk açısından beşinci sırayı almıştır. Yapılan istatistik analizlerinde; topraklarda CaCİ2 ve KC1 çözeltileri ile belirlenen kükürt miktarları ile bitkisel materyalde saptanan kükürt arasmda herhangi bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Bu bağlamda; yapılan bu çalışmada bölgemiz topraklan için tavsiye edilen en uygun extraksiyon yöntemi Ca (H2P04)2 ve NH4OAC çözeltisi ile extraksiyon yöntemi olup, bölge topraklan için CaCİ2 ve KC1 çözeltileri ile extraksiyon yöntemlerinin uygun olmadığı sonuçlanna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to choose the most suitable extraksion method which will be used for determining the appropriate quantity of sulphur of Ege Region soils in which cotton agriculture is made widespreadly. Soil and plant samples directed to this aim have been made from five different locations (Nazilli, Söke, Menemen, Salihli, Koçarlı) which will symbolize the regions best where cotton agriculture is made widespreadly. Discriminative qualites of vicinity soils which were studied in the reseach were determined with physical and chemical analysises and presented in text in the shape of lists. In the sulphur state of region soils and in the election of most suitable extraksion method which will be practised to these soils; the comparing of sulphur contents that were made determined in plant leaves groen in regions where soil samples were made, have been wed.VIII In the research, all of the cultural operations which were made except samples were realized in farmer conditions. In the study of where the fitting of these seven different extraction methods to region conditions was evaluated, in the istatistic evaluation of relationship among sulphur quantities in soils which can be taken and sulphur quantaties which is established in vegetal metarial, extraction method with Ca (HaPO^ have given the highest corelation. While with NH4OAC solution method is following this method, among practised methods, extraction method with KH2PO4 has taken the third order, extraction method with cold water has taken the fourth order while extraction method with NaCl has taken the fifth order. In statistic analysis which were made in soils, any connection between sulphur that was determined with CaCh and KC1 extraction solution and sulphur that was stablished in vegetal metarial has not been come across. In this context, in this study which was made, the most suitable sulphur extraction method that is advised for our region soils is the extraction method with Ca (HaPO^ and NH4OAC solution and it was resulted that extraction method with CaCb and KC1 solution is not suitable for region soils.