Omurga aparatlarının modellenmesi ve analizi
The design and analysys of spinal cages
  1. Tez No: 149748
  2. Yazar: ESER PALA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cage, dicom, iges, sonlu elemanlar metodu, Cage, dicom, iges, the finite element method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
V ÖZET OMURGA APARATLARININ MODELLENMESİ VE ANALİZİ PALA,Eser Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ Bu tezde bilgisayarlı tomografi görüntüleri alınan hastaların dicom verilerini kullanarak hasarlı omurları üç boyutlu hale getirerek modellemek ve ölçülere göre modüler cage tasarımı geliştirmek incelenmiştir. Bir örnek çalışma 3Ddoctor programı kullanarak 3 nolu lomber omurunda yapılmıştır. 3D haline getirilmiş omur iges formatına dönüştürerek Ansys paket programın aktarılmış ve modelin sonlu elemanlar analizi incelenmiştir. Bu aşamada üç yeni cage modeli tasarlanmış ve katı modelleri oluşturulmuştur. Tasarımı yapılan cage'lerin ortak özelliği yüksekliklerinin ayarlanabilir olmasıdır. Cage malzemesi olarak Tİ-6A1-4V seçilmiştir. Bu malzemenin mekanik özellikleri kullanılarak cagelerin Ansys programında sonlu elemanlar analizleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE DESIGN AND ANALYSYS OF SPINAL CAGES. PALA, Eser MSc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assistant Prof. Hasan YILDIZ In this thesis, cage design for human spine and analysis has been studied. As an example, L3 vertebra was modelled by dicom images and 3Ddoctor program. And than, this model has been transformed into iges format for Ansys program. Then, the finite element analysis of the spine model has been carried out. There new cage models arc designed and solid models of them are prepared. The common property of three designed cages is that they arc all distractable. The material of the cages is choosen as Tİ-6A1-4V. Finite element analyses of these models have been studied by using mechanical properties of this material with Ansys program.