Verilen Cr oranına bağlı olarak deri kesitinde Cr(III) Cr(VI) dağılımının belirlenmesi üzerine mukayeseli araştırmalar
Comperative studies on the determination of distribution of Cr(III) abd Cr(VI) in the cross-section depends on the given Cr ratios
  1. Tez No: 149774
  2. Yazar: METE ULAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHRİ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri, Cr(III), Cr(VI), tabaka, dağılım, DİN 53314
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
V ÖZET VERİLEN Cr ORANINA BAĞLI OLARAK DERİ KESİTİNDE Cr(III) VE Cr(VI) DAĞILIMININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE MUKAYESELİ ARAŞTİRMALAR ULAŞ, Mete Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Bahri BAŞARAN Aralık 2004, 124 sayfa Bu çalışmada, deri örneklerine tabaklama ve krom retenaj işlemlerindi farklı oranlarda bazik krom sülfat tabaklama maddesi verilerek, derilerin yarmi tabakaları arasında bulunan strüktürel farklılıkların, meydana gelen Cr(III) v« Cr(VI) oranlan üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 36 kanat pikle kuzu derisine depikle, yağ giderme ve piklı işlemleri aynı reçeteyle uygulanmış, tabaklama ve krom retenaj işlemleri is farklı oranlarda bazik krom sülfat verilerek gerçekleştirilmiş ancak, Cr(Vl analizleri sırasında meydana gelmesi muhtemel hatalı sonuçlan önlemel amacıyla, derilere boyama işlemi yapılmamıştır. Ardından, alt, orta ve cil tabakalar olmak üzere kesitleri boyunca 3 parçaya yanlan derilerde Cr(III) v> Cr(VI) ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, derilerin tabakaları arasındaki strüktüre farklılıkların, meydana gelen kromoksit ve Cr(VI) oranlan üzerine etkil olduğu, en fazla kromoksitin alt yarma tabakalarında, en düşük kromoksiVI miktarının ise cilt yarma tabakalarında meydana geldiği, belirlenen Cr(VI) oranlarının ise alt ve orta yarmalarda yaklaşık olarak eşit düzeyde, cilt yarma tabakalarında ise daha düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tabaklama ve retenaj işlemlerinde verilen bazik krom sülfat oranlarının da Cr(IH) ve Cr(VI) miktarları üzerine etkili olduğu, verilen tabaklama maddesi miktarının artmasıyla hem Cr(III) hem de Cr(VI) miktarının arttığı, ancak söz konusu artışların her iki değer için de doğrusal olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT COMPERATIVE STUDIES ON THE DETERMINATION OF THF DISTRIBUTION OF Cr(III) AND Cr(VI) IN THE CROSS-SECTION DEPENDS ON THE GIVEN Cr RATIOS ULAŞ, Mete Msc in Leather Technology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Bahri BAŞARAN December 2004, 124 Pages In this study, different basic chromium sulphate ratios were applied t< leathers for determining the Cr(III) and Cr(VI) contents which were betweei the layers, corelated with structural differences. For this aim, although depickle, degreasing and pickle processes wen applied to 36 pieces of half side lambskin with same way, in the tanning anı retanning processes were applied with giving to different basic chromiun sulphate rates. However, the dying step was not applied to leathers to preven the possible false results in the Cr(VI) analysis. After the tanning and retanninj processes, leathers were splitted into 3 pieces along the cross section an Cr(III) and Cr(VI) analysis were realized. In the result of the analysis, determined that; structural difference between the layers affected to the Cr(IH) and Cr(VÎ) contents, also, the highes Cr(III) results were determined in the flesh layers and the lowest results wer established in the grain. Furthermore, almost equal levels of Cr(VT) werV1İ1 detemined in the flesh and middle layers, and lower level of Cr(VI) was found in the grain layers. Also, determined that; basic chromium sulphate ratios which were given in the tanning and retanning processes, were affected the Cr(III) and Cr(VI) amounts of the leathers. And established that; to increase of the offered tanning matter dosage were raised to Cr(iH) and Cr(VI) amount but, this increase was not found as linear. Kewords: Layer, Cr(III), Cr(VI), layer, distribution,DIN 53314.